Відтепер у нашій країні введено мінімальну погодинну оплату праці. Поки що вона обчислюється в розмірі 5,29 гривні. Відповідну постанову днями видав уряд України.
Це новий для нас соціальний норматив покликаний (в ідеалі) захистити права найманих робітників, а також припинити виплату заробітної плати в конвертах. До речі, вперше погодинна оплата з’явилася в Австралії 113 років тому. У США така форма оплати праці прийшла після так званої великої депресії...
Узаконити погодинну оплату праці в Україні намагалися ще 11 років тому. Але не квапилися. Торік парламент прийняв відповідний закон, який мав запрацювати із січня 2010-го. Але через відсутність держбюджету на поточний рік норма досі не застосовувалася.
На думку Прем’єр-міністра Миколи Азарова, постанова Кабміну про введення погодинної оплати зменшить поле для махінацій, пов’язаних з неповним робочим днем. Водночас екс-міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова вважає, що зарплату українців з тіні погодинна оплата праці не виведе. Вона впевнена, що «це не метод боротьби з «конвертами», а метод захисту працівника». Однак, щоб цей захист спрацював, нову норму потрібно ухвалювати в пакеті із законами, що регулюють механізми виплат і нарахування погодинної оплати праці.
Експерти стверджують: погодинна оплата зробить працю справедливішою. Мовляв, вона вигідна всім, хто працює неповний день, наприклад, студентам, вагітним, інвалідам. А ось ті, хто заробляє від виробленого (наприклад, на зборі овочів, фруктів), нічого не вигадали. Їм заплатять за зібрану кількість врожаю, незалежно від того, скільки годин вони працювали.
А от на добробуті людей нова система оплати праці швидко не позначиться. Адже нині значна частина працюючих співвітчизників одержують зарплату в конвертах. І вона набагато більша за той мінімум, який закладають чиновники в бюджет. Щоправда, не виключено, що трохи збільшиться «біла» частина зарплати. Кого переводити на погодинну оплату, вирішує роботодавець. Але про це співробітників мають попередити не менш як за два місяці.
Наша довідка
Розмір мінімальної погодинної зарплати визначається як мінімальна зарплата за місяць, поділена на середньомісячне число робочих годин. Водночас тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень (ч. 1 ст. 50 КЗпП).
Мінімальна заробітна плата в 2010-му відповідно до закону про держбюджет на 2010 рік установлена в таких розмірах:
з 1 квітня — 884 гривні,
з 1 липня — 888 гривень,
з 1 жовтня — 907 гривень,
з 1 грудня — 922 гривні.
Відповідно мінімальна погодинна заробітна плата встановлена на 2010 рік у розмірі:
з 1 квітня — 5,29 гривні/година,
з 1 липня — 5,32 гривні/година,
з 1 жовтня — 5,43 гривні/година,
з 1 грудня — 5,52 гривні/година.