У теплі травневі дні більшість українців вирушила на природу. Що може бути краще прогулянок парками або шашликів у лісі в дружньому колі. От тільки заглянути до вас «на вогник» можуть і незвані гості — кліщі. Останні, за даними Міністерства охорони здоров’я країни, значно активізувалися з настанням весни.

— На пікніку на честь Першого травня мене вкусив кліщ, — розповідає полтавчанка Валентина Ворона. — Причому самого укусу я не відчула. Чоловік помітив почервоніння за вухом. Придивився, а там кліщ, у нього теж пікнік. Дістали, а він таким малюсіньким виявився.

Хоча за розмірами кліщі й правда невеликі (усього кілька міліметрів), проблем можуть принести дуже багато. Їхні укуси загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий борреліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт і марсельська гарячка.

У багатьох парках і на галявинах вже встановлені інформаційні знаки «Остерігайтеся кліщів!». Але для більшої безпеки ще раз повторимо основні правила поведінки в лісі. Отже, виїжджаючи на природу, потрібно максимально прикрити одягом тіло. Ідеальний варіант — штани, заправлені в закрите взуття, сорочка або кофта з довгими рукавами, припасованими до зап’ястя. Віддавати перевагу, всупереч порадам модників, бажано світлому однотонному одягові. На ньому легше буде помітити повзучу комаху. І головне — необхідно обов’язково подбати про головний убір. Адже волосиста частина голови і вуха для кліщів — одні з найулюбленіших ділянок на тілі людини. Крім того, можна і треба користуватися спеціальними захисними протикліщовими засобами.

Вибираючи місце для привалу, віддавайте перевагу рівній місцевості без кущів. Пам’ятайте, кліщі частіше не з дерев падають, а чіпляються до вас із кущів і травинок. А оскільки літати над землею у вас навряд чи вийде, медики радять кожні дві години оглядати себе і своїх супутників і обов’язково проводити огляд оселі. Не забудьте і про одяг, у якому відпочивали. Його треба відразу зняти, оглянути, випрати і пропрасувати. Адже кліщ може причепитися спочатку до нього, і тільки потім добратися до тіла.

Якщо ж вберегтися не вдалося, і кровосос досягнув своєї мети, — необхідно діяти і вам. Найкраще відразу ж звернутися в найближчий травмпункт. Немає такої можливості — боріться з кліщем самостійно. У МОЗ радять капнути на кліща (не сильно, щоб не задихнувся) олією. Далі, повільно розгойдуючи, спробуйте витягнути його разом з хоботком. Після видалення «звіра» ранку обробіть розчином йоду або спиртом. Два тижні після укусу міряйте температуру тіла. Якщо вона підвищиться або з’явиться почервоніння на шкірі — зверніться до лікаря. Жарти з цими «крихітками» дуже небезпечні.

До речі, в 2009 році було зареєстровано 9 випадків кліщового вірусного енцефаліту, 34 випадки захворювання на марсельську гарячку та 979 випадків хвороби Лайма. І все це «добро» людям занесли кліщі.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.