У середу в Києві відбулося організаційне засідання ініціаторів створення Народного комітету порятунку України. На початку зібрання Дмитро Павличко виголосив відозву «до українського громадянства та до всіх політичних партій, що стоять на позиції збереження української держави», під якою по-
ставили свої підписи такі знані в Україні по-статі, як Іван Дзюба, Левко Лук’яненко, Валерій Шевчук, Мирослав Попович, Юрій Мушкетик, Роланд Франко, Богдан Горинь, Юрій Щербак, Костянтин Морозов, Євген Сверстюк, Юрій Андрухович.
У документі, зокрема, наголошується, що «режим Януковича перетворився на ліквідаційну комісію нашої держави», котрий, «щоб забезпечити прихильність кремлівських начальників, після торгівлі українською територією, вже готовий віддати авіабудівну галузь та атомну енергетику, а «Нафтогаз» подарувати «Газпрому». У відозві наголошується, що стаття 17 Конституції прямо передбачає, що «захист суверенітету і державної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього українського народу».
Учасники зібрання утворили оргкомітет з формування Народного комітету порятунку України та запланували провести 10 травня наступне засідання, до участі в якому запросили представників усіх національно-патріотичних демократичних політичних сил. Причому деякі з лідерів політичних сил уже під час першого засідання висловили готовність увійти до складу комітету. Зокрема, народний депутат, лідер Народного руху Борис Тарасюк повідомив, що НРУ уповноважив його заявити про приєднання до комітету «без будь-яких претензій на керівні посади». Ще один народний депутат, голова Спілки письменників України Володимир Яворівський, зазначив, що штабом для комітету слугуватиме спілчанське приміщення. А присутня на засіданні лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, заявивши, що саме інтелігенція силою свого авторитету зможе об’єднати всі демократичні політичні сили в єдину команду, запевнила, що її політична сила готова на цілковито рівних умовах до співпраці з іншими політичними силами.