Опозиційний уряд піддав гострій критиці ухвалений парламентом закон про державний бюджет на 2010 рік. На вчорашньому засіданні опозиційного уряду, яке відбулося у Верховній Раді, заступник глави парламенту Микола Томенко відзначив, що з моменту набрання чинності закону про цьогорічний держбюджет Верховна Рада фактично перетворилася на «нижню палату», а уряд діє немов «верхня палата» парламенту. До цього спонукало ухвалення п. 7 Прикінцевих положень закону про держбюджет-2010, згідно з якими закони та постанови, ухвалені парламентом, набирають чинності, якщо вони не суперечать рішенням Кабінету Міністрів.
«Фактично право вето перейшло від Президента до уряду, що є порушенням Конституції, — вважає М. Томенко. — І хоч би що прийняв парламент, уряд може це скасувати». Окрім того, заступник глави парламенту відзначив суттєве збільшення в цьогорічному державному кошторисі видатків на утримання Державного управління справами, які перевищили мільярд гривень. Натомість регіони, місцеві бюджети отримають мізерні видатки на освіту, культуру, охорону здоров’я.
Лідер об’єднаної опозиції Юлія Тимошенко назвала цьогорічний державний кошторис «бюджетом обману». Вона заявила, що в законі не заплановано жодну реформу, обіцяну Януковичем. Ані податкової, ані реформ пенсійного забезпечення, охорони здоров’я, розвитку міжбюджетних стосунків, інвестиційного клімату тощо. На думку опозиції, в цьогорічному держбюджеті не втілено і закон про зростання соціальних стандартів: підняли лише мінімальні зарплати і пенсії, а інших категорій працівників і пенсіонерів зростання не торкнеться, і це знову призведе до зрівнялівки, коли вчитель, лікар, бібліотекар отримуватимуть таку саму зарплату та пенсію, як прибиральниця чи санітар.
Міністри опозиційного уряду також розкритикували фактично всі положення держбюджету. Опозиційний уряд запропонував розробити законопроект про зміни до держбюджету-2010 і передбачити в ньому забезпечення фінансування соціальних гарантій для всіх категорій громадян, надати преференції малому та середньому бізнесу, підтримати розвиток місцевого самоврядування тощо. Опозиційний уряд запропонував народним депутатам від опозиції звернутися з конституційним подання до Конституційного Суду про відповідність Конституції норм закону про держбюджет-2010 стосовно надання Кабінету Міністрів права здійснювати видатки в «ручному режимі», переглядати розміри виплат, передбачених законодавством, а також стосовно надання міністру фінансів права брати зобов’язання від імені України, пов’язані з державними запозиченнями та наданням державних гарантій.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.