У Києві відбулася зустріч керівництва міністерства у справах сім’ї, молоді і спорту, Національного олімпійського комітету України з президентами федерацій олімпійських видів спорту, представниками фізкультурно-спортивних товариств та державними тренерами. Велася відверта і предметна розмова про ситуацію в українському спорті.
За словами міністра у справах сім’ї, молоді та спорту, віце-президента НОК Равіля Сафіулліна, в нашій країні є чимало серйозних проблем з розвитком масового спорту, фізичної культури, спорту вищих досягнень. Бракує спортивних майданчиків, спортивних шкіл, обладнання і фахівців. Навіть у столиці справи кепські. Що вже тоді казати про регіони. І це передусім спричинює вкрай незадовільний стан здоров’я нації.
Хоча останніми роками фінансування і збільшувалося, але воно не забезпечувало достатньою мірою спорт вищих досягнень. Так, за потреби 325 мільйонів гривень на нинішній рік обіцяно всього 178 мільйонів. Сумний факт — щороку з України виїжджають за кордон найкращі спортсмени і тренери. Вітчизняні вищі навчальні заклади щороку випускають 6,5 тисяч фахівців спорту, але тренувати дітей нема кому. Неефективно працюють і є збитковими державні підприємства сфери спорту.
З огляду на це запропоновано нову стратегію розвитку спорту в країні. Одна з її засад — впровадження на державному рівні культу здорового способу життя, заняття фізичною культурою і спортом. Поряд із цим пропонується збільшення кількості уроків фізкультури в школах та вузах, якісне наповнення програм, залучення населення до фізичної культури через клубну систему, зокрема через організацію таких осередків за місцем проживання, створення системи стимулів для спортсменів і тренерів, яка стала б на перешкоді їхньому виїзду за кордон.
Недофінансування сфери спорту і фізичної культури, нестача бюджетних коштів для створення матеріально-технічної бази для неї вимагає активного залучення бізнесу (в тому числі іноземного) до фінансування спорту. Міністерство вже має певні напрацювання з представниками великих міжнародних компаній. У пропозиціях спортивного відомства — побудова п’яти надсучасних баз олімпійської підготовки, двох-трьох великих спортивних комплексів, майже 300 багатофункціональних спортивно-оздоровчих комплексів із соціально-побутовою інфраструктурою, близько тисячі спортивних майданчиків при загальноосвітніх школах.
Як наголосив Равіль Сафіуллін, сьогодні найважливішим завданням структур, які опікуються розвитком спорту, влади, бізнесу, громадських організацій є зміна ідеології, перехід від «немодності» спорту та фізичних навантажень до утвердження в суспільній свідомості пріоритетності здорового способу життя, занять фізичною культурою як основних засад здоров’я і довголіття. Особливий акцент зроблено на високій об’єднавчій ролі спорту вищих досягнень у нашій країні, підвищенні завдяки успіхам українських спортсменів її авторитету на міжнародному рівні, а відтак олімпійський спорт неодмінно стане пріоритетним у державній політиці.
Серед ключових пропозицій міністерства — централізація системи управління галуззю, створення загальнонаціонального телеканалу для пропаганди здорового способу життя і спорту. Окрім цього, прийнято рішення про створення Фонду для потреб спорту, куди залучатимуться кошти з різних джерел. Водночас проаналізовано роботу всіх державних підприємств, що перебувають у сфері управління міністерства, з тим, щоб вони працювали максимально ефективно.
В питанні партнерства з федераціями міністерство пропонує взяти на себе обов’язки своєчасного виділення коштів, а федерації мають забезпечити прозоре і цільове їх використання. Для вирішення проблемних ситуацій та запобігання їх виникненню всередині федерацій при міністерстві створено комісію правників.
Учасники наради також торкнулися питання підготовки до Олімпіади 2012 року в Лондоні.