Схоже, збережеться тенденція до зниження споживчих цін, підтримувана з березня слабким споживчим попитом, стабільністю курсу гривні на валютному ринку та обмеженим рівнем доходів населення. Наслідки першоквартальної емісії грошей для масштабу споживчих цін якщо й проявляться,то не раніше літа.
Бензин ( високооктановий) середня вартість А-95 стабілізується на рівні 7,95 гривні за літр, дизпальне — на рівні 7,10 гривні за літр.
Я виходжу з того, що на ринку цілком достатня пропозиція нафтопродуктів для того, щоб унеможливити різкі коливання цін, які мали місце в березні, а також з наміру Мінпаливенерго не тільки підвищити на майбутнє акцизи на пальне, а й відновити на якісно новому рівні роботу експертно-аналітичної групи, яку вони 2006 року й створили для коректної кореляції роздрібних цін.
Борошно зростання середніх роздрібних цін на 2 відсотки.
Середні ціни на хліб із борошна першого сорту зросли в першій декаді квітня проти березня цього року на 3,5 відсотка через пожвавлення попиту на продовольчу пшеницю. Значна кількість свят сприятиме закріпленню такої динаміки й у травні. Я вважаю, що ціни на борошно зростатимуть помірніше, але до зниження справа не дійде через потребу торгівлі покращувати товарообіг за рахунок реалізації ліквідного товару.
Хлібподорожчання на 2,5—3 відсотки.
Уряд виконає свою обіцянку щодо підвищення заробітних плат і пенсій не вповні, однак то буде сигналом для пекарів піднімати роздрібні ціни на хліб, аби покривати видатки на оплату праці в собівартості продукції.
Крупи середні ціни збережуться на квітневому рівні.
Хоч я й не відкидаю малопомітного подешевшання через зміну структури споживання — починаємо їсти більше картоплі, менше круп.
Олія соняшникова подешевшання літра на 2—3 гривні.
Внутрішні ціни відповідатимуть тренду зовнішніх ринків. На це вказує, зокрема, і незначне подешевшання гуртових цін на соняшникову олію та насіння у квітні.
Молоко, молокопродукти подешевшання на 10 відсотків.
Я гадаю, що найбільший вплив на цінову пропозицію справить сезонне пожвавлення виробництва, що було помітно вже цього й минулого місяця, а також значні обсяги імпортованої продукції, що на ринку підтримує високий рівень конкуренції.
Овочі, фрукти подешевшання на 12—13 відсотків.
На мій погляд, овочі подешевшають більше за фрукти. Втім, це не стосуватиметься екзотичних, на які попит дуже обмежений.
М’ясо стабілізація квітневого рівня цін на свинину, яловичину, птицю.
Пропозиція м’яса цілком задовільна, а довготривале падіння попиту на нього зберігає тенденцію до зниження цін. Але значна кількість травневих свят, як на мене, утримуватиме торговців від такого кроку.
Ліки зростання середніх роздрібних цін на медпрепарати на 3 відсотки, на медиЧнІ послуги — на 8 відсотків.
Я вважаю, що коливання цін в аптечній мережі, які спостерігалися в першому кварталі, були наслідком їх підтягування з боку вітчизняних виробників до вартості ліків, завезених по імпорту. Поза тим уваги антимонопольних органів до весняних симптомів цілком достатньо для погашення таких коливань.
Алкоголь: подорожчання натуральних вин — на 5 відсотків, міцних — на 8 відсотків, горІлки — на 5 відсотків, коньяків — на 5 відсотків.
Держбюджет-2010 має оголосити акцизний похід проти пияцтва. Наскільки серйозний, покаже літо, але ціни на алкоголь не чекатимуть.
ТранспортнІ послуги зростання середніх цін на 5 відсотків.
Зросте попит на залізничні (в тім числі, приміські) й авіаперевезення у зв’язку з травневими святами та пожвавленням туристичних потоків безвідносно до того, чи будуть будуть оголошені травневі канікули. Так само, швидше за все, в деяких регіонах зросте платня за проїзд на комунальному транспорті.
Житлово-комунальнІ послуги: зростання середніх цін на електроенергІю на 1 відсоток, газ — до 1 відсотка, квартирноЇ плати — на 8 відсотків.
У травні НКРЕ не наважиться піднімати ціни на природний газ для населення з метою переконати споживачів у дієвості знижки на його імпорт, одержаної в ході квітневих переговорів на вищому рівні в Харкові.
Туристичні послуги зростання середніх цін на 8—10 відсотків.
Результат зумовить зростання попиту на всі види туристичних маршрутів та послуг. Потік туристів в Україну зростає у травні на 15—20 відсотків. Послуги подорожчають відповідно до загального рівня інфляції. Уже в травні можна очікувати на 90-відсоткову заповнюваність кримських і закарпатських оздоровниць.
Офіційний курс — 7,99 гривні за долар США.
Квітень переконав, що надмірна кількість інвалюти зберігатиме курсову рівновагу й у травні.