Створення тепер уже легендарного шостого управління МВС (управління по боротьбі з організованою злочинністю) своїми коренями сягає дніпропетровського грунту. Чому саме тутешній «клімат» сприяв появі і вирощуванню цього плоду? Зустрінутого, до речі, далеко не з обіймами.
Наприкінці 70-х — початку 80-х років минулого століття ознаки організованої злочинності (у всесоюзному масштабі) стали настільки виразними, що далі заперечувати її наявність було не тільки безглуздо, а й небезпечно. Проглядалося переміщення небезпеки зі сфери соціальної в економічну, а далі неминуче — в інші сфери, у тому числі й владні структури. Передумови для небезпеки суспільства і держави були очевидні.
Дніпропетровська область міцно утримувала привілейоване становище в економіці країни. Чим і скористалися верховоди тіньового бізнесу, що втілився в підпільних цехах. За ним розквітнув і незмінний супутник кримінального капіталу — рекет. Багато хто пам’ятає найгучніший процес тих років — справу «Матроса». Однак небагатьом відомо, що кінець цій справі було покладено командою під керівництвом колишнього начальника карного розшуку Дніпропетровська Г. Адамова і співробітника цього підрозділу Я. Константиновського.
У місті, на перший погляд, настала відносна тиша. А насправді кримінальний бізнес пішов глибше в тінь. У Кривому Розі, зокрема, лютували банди «Талди» і «Песиголовця». І, незважаючи на їхню повну нейтралізацію співробітниками карного розшуку, явище продовжувало прогресувати.
З жовтня 1988 року заступник начальника 3-го відділу УКР УВС Дніпропетровської області Г. Васильєв за дорученням керівництва МВС України почав працювати над створенням принципово нової, експериментальної структури органів внутрішніх справ. Було зроблено висновок про необхідність формування спецпідрозділу —симбіозу всіх оперативних служб УВС, озброєного спеціальними повноваженнями, підпорядкованого безпосередньо начальнику УВС області.
Вивчення роботи зарубіжних спецслужб теж дало свої плоди. І вже за два місяці, 10 грудня 1988 року, колегія Дніпропетровського обласного УВС створила спецпідрозділ і затвердила всі необхідні для його діяльності документи. Новий підрозділ не дублював і не координував дії різних оперативних служб міліції, а став їхнім своєрідним симбіозом.
Сили було зібрано в кулак. І удар відбувся.
Криміналітет на той час набув чітких обрисів саме у Кривому Розі. Ознаки організованої злочинності, про існування якої ще велися суперечки в різних інстанціях, тут уже втілилися в життя. Місто було чітко поділене на сфери кримінального впливу з небувалим розквітом рекету, проституції, торгівлі наркотиками, крадіжками автомобілів  тощо. Картину доповнювала маса нерозкритих злочинів і необгрунтованих припинень заведених кримінальних справ. Дві останні обставини особливо насторожували, вони вочевидь свідчили про проникнення кримінальних структур у владу.
Та за рік працівники 6-го відділу ліквідували у Кривому Розі всі злочинні співтовариства «авторитетів». Було замінено керівництво УВС міста і деяких районів.
Після Кривого Рогу операції проводилися у Нікополі, Павлограді, Дніпродзержинську, Дніпропетровську, а влітку 1989 року в цих містах були створені спеціальні підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю, підпорядковані безпосередньо обласному шостому відділу по вертикалі. Начальником 6-го відділу в Дніпропетровську було призначено Я. Константиновського. Відтоді співробітники управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Дніпропетровській області викрили 470 злочинних співтовариств, до складу яких входила 2591 особа. Розкрито 12339 злочинів, у тому числі: 32 факти бандитизму, 138 убивств, 564 розбійні напади, 681 вимагання, 1084 розкрадання, 603 епізоди хабарництва. У злочинців вилучено 659 одиниць вогнепальної зброї, 458 кілограмів наркотичних речовин, 367 автомобілів, більше двох з половиною мільйонів доларів.
Нині діяльністю УБОЗ області ефективно керують досвідчені старші офіцери міліції О. Фіщенко і його заступники О. Галенчик, С. Уласевич, О. Аржевичев, І. Троян. Вони і їхні підлеглі мають чималий досвід. І рахують свою роботу не ювілеями управління (двадцятирічний — наступного року), а розкритими злочинами.
Вони служать нам, громадянам...