Перспективи правового регулювання державної підтримки української громади за кордоном та ключові критерії майбутнього закону обговорили учасники «круглого столу», який відбувся в Комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.
Голова комітету Олег Зарубінський відзначив, що після парламентських слухань «Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці», які відбулися 14 жовтня минулого року, комітет про-
аналізував та узагальнив усі пропозиції, зокрема щодо вдосконалення законодавства у напрямі розширення пільг особам, які мають статус закордонного українця, поширення на них спрощеного порядку набуття громадянства України, створення сприятливих умов для здобуття вищої освіти в українських навчальних закладах тощо.
Нині на розгляді парламенту перебуває законопроект «Про державну підтримку української спільноти за кордоном», внесений народним депутатом Оксаною Білозір. Міністерство закордонних справ також готує проект закону на цю само тему, який має бути винесено на розгляд Кабінету Міністрів до 20 травня. За словами О. Білозір, 23 мільйони осіб, які мешкають за кордоном, мають українське походження або є трудовими мігрантами з України. Тому, переконана депутатка, майбутнім законом необхідно створити політичні, економічні та соціальні стимули для цих людей, щоб долучати їх до розбудови країни.
На думку О. Зарубінського, у майбутньому законі варто визначити поняття «автохтонних», тобто споконвічних, земель, на яких проживають українці. Законодавчого врегулювання також потребує запровадження повноважних представництв України в місцях масового проживання закордонних українців; сприяння організації центрів допомоги трудовим мігрантам з України; повернення українців на історичну батьківщину; забезпечення виборчого права всіх українських громадян за кордоном тощо. Проблеми настільки різноманітні і їх так багато, що вони потребують прийняття ще декількох спеціальних законодавчих актів. Зокрема, як вважають учасники «круглого столу», варто розробити концепцію державної етнополітики, де співпраця з закордонним українством стала б невід’ємною складовою частиною.