Головною проблемою нинішніх ЗМІ є позиція власників медіапростору, а не політиків. Про це сказав заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, коментуючи результати всеукраїнського антирейтингу «Вороги преси- 2009». «На жаль, даний аналіз занадто поверховий, оскільки політики впливають на засоби масової інформації, але визначають їхню щоденну діяльність власники, а реалізують — менеджери», — зазначив М. Томенко.
На його переконання, очевидно, що в Україні відновлено систему корегування змісту новин. «Це легко перевірити, особливо переглядаючи підсумкові теленовини, де порядковість та зміст повідомлень чітко визначені. Це справжня небезпека свободи слова», — наголосив парламентарій.
Окрім того, за словами заступника Голови Верховної Ради М. Томенка, з обранням Віктора Януковича Президентом та формуванням нового уряду «влада відмовилася навіть формально реагувати на звернення народних депутатів від опозиції». Він поінформував, що жодним чином не було відреаговано на низку його звернень. Водночас, М. Томенко пов’язує такі дії посадовців або з незнанням закону, або з тим, що команда Віктора Януковича вирішила опікуватися лише «своїми» виборцями. «Не дивно, що під час останнього звернення Президент звертався і звітував лише перед своїми виборцями, а не перед усіма громадянами», — підкреслив парламентарій. Заступник Голови Верховної Ради нагадав, що, даючи присягу на Конституції та Пересопницькому Євангелії, Президент узяв на себе зобов’язання дбати про добробут українського народу.
«Необхідно зрозуміти, чи дійсно Президент та його команда опікуватимуться виключно своїми виборцями. Бо якщо так буде і надалі, то, очевидно, тим громадянам, які голосували за іншого кандидата, треба думати над альтернативною системою захисту своїх прав та свобод», — сказав М. Томенко. Він також повідомив, що звертатиметься до правоохоронних органів стосовно адміністративної та кримінальної відповідальності посадових осіб, які не виконують закон про статус народного депутата.
Секретаріат заступника Голови Верховної Ради.