Для розвитку громадянського суспільства в країні парламенту необхідно продовжити співпрацю з громадськими організаціями. Про це заявив керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук під час зустрічі з директором 
представництва американського Національного демократичного інституту (НДІ) в Україні Кристиною Вілфор (на знімку).
Основними напрямами роботи представництва НДІ в Україні є розробка програми для політичних партій та програми для неурядових організацій (НУО).
НДІ в Україні надає демократичним політичним активістам допомогу в здобутті навичок, необхідних для створення репрезентативних, підзвітних, відкритих та ефективно працюючих політичних партій. Цілі таких програм — поглиблення та розширення демократичних принципів та їх утвердження шляхом надання партіям можливості відігравати їх особливі, відмінні від інших, ролі та виконувати свої обов’язки професійно, відкрито та мирно. Програма для громадських організацій допомагає неурядовим організаціям покращити їхні навички з пошуку коштів, фінансового та стратегічного планування та організаційного менеджменту.
Керівник апарату висловив переконання у необхідності продовження проектів, започаткованих цією «легендарною» громадською організацією. «Попередня співпраця має певні гарні традиції, і їх треба підтримати», — підкреслив він.
З другого боку, зазначив В. Зайчук, частина співробітництва, яка передбачала покращення співпраці народних депутатів з виборцями, не може реалізовуватися у тому вигляді, як це було раніше, через зміну виборчої системи. За його словами, нині актуальними та цікавими є проекти, спрямовані на створення прозорішого контролю за діями влади, підзвітність влади суспільству.
«Верховна Рада — єдиний орган, який приймає рішення публічно, — підкреслив 
В. Зайчук. — Переконаний, що найважливіші питання, які потрібні суспільству, повинні проходити громадське обговорення». «Саме такі публічні обговорення, їх підготовка, вивчення точки зору громадськості перед прийняттям рішення мають стати елементами програми громадської організації», — наголосив він.
Зі свого боку, пані К. Вілфор зазначила, що успіху можна досягти лише при поєднанні зусиль з обох боків: політичних партій, політичних сил з одного та громадськості — з другого. Для цього НДІ пропонує проводити семінари, тренінги для медіа, навчання з питань комунікації, обміну досвідом, залучення до цього процесу фахових експертів, американських конгресменів, науковців тощо. Одним із важливих напрямів своєї роботи представники цієї громадської організації бачать покращення зв’язку народних депутатів з виборцями.
Керівник апарату погодився з запропонованою програмою співпраці з Національним демократичним інститутом, зокрема щодо роботи зі ЗМІ. На думку В. Зайчука, були б корисні курси підготовки парламентських кореспондентів з метою поглиблення спеціалізованих знань про діяльність єдиного законодавчого органу. Представники засобів масової інформації, які висвітлюють діяльність парламенту, вважає він, мають досконало знати не лише Конституцію, а й механізми законотворчої роботи, Регламент Верховної Ради, прізвища народних депутатів, обговорювані законопроекти тощо. «Інформація про роботу парламенту повинна стати професійно підготовленою, компетентною і відповідальною», — підкреслив В. Зайчук.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.