До цього вже прийшли розвинуті європейські країни. Останнім часом популярним там стало поняття «електронний уряд» чи «електронне управління» (e-goverment), яким позначають нову інтерактивну форму взаємовідносин органів влади між собою та громадянами. 
Так британська програма інтернетизації уряду — це сучасне електронне спілкування з усіма центральними міністерствами країни. Європейці все частіше подають через Інтернет податкову декларацію. Таким чином всі економлять час, сили і нерви. 
Електронне самоврядування — необхідна умова реформування державного управління і в Україні. Такого висновку дійшли учасники науково-практичної конференції, яка днями проходила у Києві, у Національній академії державного управління при Президентові України. На думку Юрія Ковбасюка, який очолює даний заклад, єдина система електронного звітування міністерств та відомств, відкриття на урядових сайтах «вікна» для підприємців суттєво спростить взаємодію чиновників із громадянами та покращить роботу державних органів управління. 
— В процесі розвитку демократичного суспільства виконання зобов’язань держави та надання послуг населенню має бути своєчасним і якісним, — зазначив він. 
В Україні вже деякі можновладці оволоділи і користуються такою мовою спілкування. Так, у електронному вигляді угоди про співпрацю нещодавно підписали між собою Дніпропетровська та Одеська області. Уряд зацікавлений у швидкій, скоординованій роботі у єдиному електронному просторі, де були б задіяні усі органи виконавчої влади. До речі, підготовкою відповідних фахівців із електронного урядування займається Національна академія управління. Отож, настане час, коли не треба буде вистоювати черги, скажімо, у ЖЕКу, аби отримати субсидію чи довідку. Ці бюрократичні процедури зведуться до електронного запиту і спілкування у інтерактивному режимі.