Під такою назвою презентували в Національному музеї літератури України багаторічну працю редактора, журналіста і письменника Бориса Рогози. За словами голови правління Київської спілки журналістів, заступника гендиректора Укрінформу Михайла Сороки (на знімку), ця мовознавча праця стала лебединою піснею знаного в країні лінгвіста. У вересні 2004 року Б. Рогоза помер, а від вдячних читачів з різних куточків України, а також із далекого зарубіжжя, і досі надходять листи з проханням продовжити справу журналіста.
Київська спілка журналістів виступила з ініціативою видати «Уроки державної мови» окремою книгою. Вона містить поради, рекомендації, які саме слова та словосполучення найдоцільніше вживати, щоб передати потрібний зміст. А також застерігає від неправильного, невдалого вживання тих чи інших лексем у певних значеннях та конкретному контексті.
Як зазначив упорядник і відповідальний за випуск видання Володимир Проненко, це настільна книжка для всіх, хто бореться за правду і працює зі словом, — від учня до Президента.