Асоціація міст України просить Верховну Раду ухвалити зміни до виборчого законодавства і повернутись до мажоритарної системи виборів. Про це на «круглому столі» «Місцеве самоврядування: від формування влади до формування майбутнього» заявив віце-президент АМУ з виконавчої роботи Мирослав Пітцик. Організатори заходу — Національний конгрес місцевого самоврядування, Асоціація міст України, громадянська асамблея України та Національна асоціація агенцій регіонального розвитку. «Круглий стіл» організовано з метою вироблення пропозицій до проведення 12 травня парламентських слухань «Реформування законодавства про місцеві вибори в інтересах територіальних громад».
Мирослав Пітцик зазначив, що нині районні та обласні ради — це органи, які представляють інтереси політичних партій, а не територіальних громад. За його словами, на останніх президентських виборах в багатьох випадках окремі дії посадових осіб, які належать до тієї чи іншої партії, в регіоні знижували рейтинги партійних лідерів. Тому пропорційну систему виборів можна вважати невдалою.
Представник Всеукраїнської громадської організації «Українська стратегія» Анатолій Пінчук розповів, що громадська асамблея України вважає: розбудови громадянського суспільства в країні та ефективної системи влади потрібно передусім реформувати виборче законодавство і, зокрема, систему виборів до органів місцевого самоврядування. За його словами, виборча система має забезпечувати відповідальність депутата перед виборцями. Анатолій Пінчук зазначив, що реформа виборчої системи місцевого самоврядування має бути спрямована на відновлення повноцінних територіальних громад, які здатні забезпечувати життєдіяльність кожного мешканця.
Міський голова Борисполя Анатолій Федорчук підкреслив, що сьогодні дійсно назріла нагальна потреба кардинальної зміни виборчої системи, особливо на місцевому рівні. «Якщо залишити пропорційну систему виборів, то в подальшому це призведе до дестабілізації країни загалом і міст зокрема», — зазначив він.