Нині потрібно забезпечити прозорість влади та вжити всіх заходів, щоб Україна була передбачуваним партнером. На цьому Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив учора під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Сполучених Штатів Америки Джоном Теффтом (на знімку).
Говорячи про двосторонні українсько-американські відносини, В. Литвин зазначив, що за результатами зустрічі президентів наших держав «сьогодні, як ніколи, є сприятливий момент для поглиблення міждержавних відносин», підкресливши роль парламентів у цьому контексті. «Для нас важливо активізувати міжпарламентську співпрацю, у тому числі, на рівні обміну делегаціями, ми також зацікавлені в розширенні контактів на рівні комітетів, —  сказав він. — Що більше буде контактів, то більше буде розуміння, що відбувається в Україні для її внутрішнього облаштування».
Володимир Литвин висловив переконання, що поглиблення співпраці України з європейськими структурами та США, а також збалансовані й прагматичні відносини України з Росією відповідають інтересам усіх сторін. За його словами, українська зовнішня політика має вибудовуватися таким чином, щоб «не було перекосів, були враховані всі нюанси та чинники, дотримувався баланс, який би забезпечив державний суверенітет України».
Наша країна, зазначив керівник парламенту, «потребує збалансованої політики, діалогу, компромісу, на основі якого розв’язуватимуться всі проблеми». В цьому контексті В. Литвин висловився за необхідність проведення загальнонаціонального «круглого столу» для обговорення оптимальних шляхів розвитку держави та пошуку об’єднувальних чинників.
Водночас посол повідомив про наміри ряду конгресменів відвідати Україну, щоб ознайомитися з процесами, які відбуваються, і обговорити подальші шляхи двосторонньої співпраці.
Коментуючи на прохання журналістів підсумки зустрічі, В. Литвин повідомив, що, серед іншого, йшлося про політичну ситуацію в Україні, пов’язану з прийняттям Верховною Радою України Закону «Про ратифікацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України», про те, «яких процесів слід очікувати в країні, як це позначиться на взаєминах влади і опозиції»; про плани Верховної Ради в частині прийняття рішень щодо реформування судової системи та боротьби з корупцією; про співпрацю з МВФ, а також про перспективи прийняття українським парламентом рішення стосовно допуску в поточному році іноземних військ для проведення навчань.
«Це комплекс питань, які є чутливими для України і за якими зацікавлено спостерігають у Європі й у всьому світі, бо фактично йдеться про питання, які виходять за межі України», — сказав він.
При цьому, відповідаючи на запитання, яким чином може ратифікація угоди про Чорноморський флот вплинути на українсько-американські відносини, В. Литвин заявив, що не бачить перепон для розвитку двосторонніх взаємин, «бо це суверенне право країни, вона повинна сама планувати своє життя». «Якщо я не помиляюся, США мають 830 баз у світі й щорічно витрачають на їх утримання 130 мільярдів доларів», — додав він.
В. Литвин також підкреслив, що «мова йшла виключно про те, як Україна планує організувати своє державне життя і бачить свою зовнішню політику». «Це ми наші внутрішні проблеми переносимо на весь світ, намагаємося поскаржитися і шукаємо або адвокатів, або прокурорів з боку європейських структур. Це не личить великій європейській державі», — додав він.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.