Депутати хочуть заборонити ворожіння. Натомість їм погрожують втратою чоловічої сили
Законодавці добралися вже й до сфери потойбічного  — на розгляді в парламенті перебуває законопроект про заборону діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та послуг з передрікання майбутнього (долі). Авторами цього документа є депутати з усіх без винятку парламентських фракцій — бютівці Павло Унгурян та Валерій Дубіль, регіонал Григорій Смітюх, Юрій Бут від «НУ—НС», Микола Рудченко (Блок Литвина) та двоє комуністів — Євген Царьков та Світлана Шмельова. Згідно з законопроектом, на діяльності всіх «спасителів» від усіх бід та недуг пропонується поставити величезний хрест — тобто взагалі заборонити в Україні. Пояснення авторів законопроекту просте: «для захисту духовного, психічного, морального та фізичного здоров’я населення».
За словами Євгена Царькова, лише в Одесі, де зараз живе депутат, послуги екстрасенсорики, гадання, спіритичні сеанси та всілякі інші можливості передрікання долі та зняття «порчі» пропонують майже 700 людей. «50% таких «професіоналів» не працюють в одиночку, а створюють цілі синдикати з обману людей і заробляють на цьому мільйони, — обурюється депутат. — Сьогодні ми хочемо прибрати шарлатанів з правового поля». Скажімо, добре «розкручені» рекламою в газетах та на ТБ «спасителі» людства за один прийом беруть не менше 100—200 гривень. На безкоштовному прийомі обов’язково виявиться, що на відвідувача наслано жахливе прокляття, яке можна зняти за якихось 200-300 доларів. А без чарівного амулета, який можна придбати «не відходячи від каси» за всього-на-всього 50 гривень, ненав’язливо порадять на вулицю краще не виходити...
Проектом закону пропонується заборонити на телебаченні та в друкованих ЗМІ рекламу діяльності та послуг екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів, нумерологів тощо та послуг з передрікання майбутнього (долі). А за здійснення такої діяльності передбачити адміністративну відповідальність —  штраф у розмірі від 100 до 150 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 — 2550 гривень). За повторну спробу гадання — від 150 до 300 неоподаткованих мінімумів (2550 — 5100 гривень). А також заборонити трансляції на телеканалах передач, програм чи відеосюжетів за участю екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів, окрім документальних фільмів, які розповідають про негативний вплив псевдоцілителів.
Водночас законотворці не виключають, що в Україні є люди, котрі справді володіють особливим даром зцілення. Але визначати це пропонують спеціальній комісії, яка, можливо, й дозволить декому зі знахарів працювати легально.
Реакція «провісників долі» не забарилася. Тепер уся їхня надприродня сила спрямована не на боротьбу з «силами пітьми», а на... авторів законопроекту, яким навіть погрожують. «Телефонували, обіцяли зурочити, вінець безшлюбності, втрату чоловічої сили», — зізнається Є. Царьков. Проте відступати не збирається: «Перевіримо».
Не менш обурені законопроектом і астрологи, котрі також потрапили під поняття «передрікальників», діяльність яких пропонується заборонити. Група українських астрологів на прес-конференції в УНІАН висловили стурбованість щодо визначення у проекті закону астрології як «інструменту порушення здоров’я нації», апелюючи не лише до визнання в Україні астрології як професії, а й до світового досвіду. У «Державному класифікаторі професій ДК 003-95» справді є досить дивні професії — астролог (код 5151), ворожка та хіромант (код 5152).
«Визнання астрології, яке легально існує у всіх цивілізованих країнах світу —це підтвердження курсу України на входження до цивілізованої світової спільноти, визнання свободи мислення, свободи слова, свободи праці та інших демократичних надбань», — йдеться у заяві астрологічних громадських об’єднань України.
У свою чергу, народні депутати пояснюють свою законодавчу ініціативу не лише власними переконаннями, а й численними зверненнями від громадян, християнських конфесій, релігійних та громадських організацій, які надходять до них та до уряду стосовно небезпеки для психічного здоров’я, а також духовності та моральності українського суспільства, особливо молодого покоління, з боку неконтрольованої та нерегульованої жодними правилами діяльності всіляких «рятівників душ».
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.
Коментар
Референт Предстоятеля Української Православної Церкви, керівник прес-служби УПЦ Василь АНІСІМОВ:
— Церква завжди негативно ставилася до лжепророків, лжесвідків. До тих, хто паразитує на вірі людей, намагається використовувати шахрайські методи з метою наживи, обману. Те, що законодавець намагається обмежити можливість шахрайства за допомогою марновірств і предметопоклонінь — церква може тільки схвалювати. Тому що людина не може жити в умовах залежності від надуманих страхів. У Євангеліє говориться: «Хто ж боїться, той не досконалий в любові». Те, що відбувається в нашій країні, — пропаганда амулетів, різних зіль, «продувань душі» і т. д. — не має ніякого відношення ні до віри, ні до духовного здоров’я людини. Навпаки, втягує її в дуже складні, залежні відносини й перешкоджає духовному здоров’ю, а найчастіше взагалі призводить до трагедії. Православна церква вважає, що людина повинна бути людиною розумною, яка тверезо дивиться на всі явища, і яка знаходить пояснення в нормальній площині. А те, що ми бачимо по телебаченню — сеанси екстрасенсів, які щось знаходять, заговорюють тощо — це маніпуляції, потурання страхам, які людина повинна переборювати.
Від ініціативи законодавців може бути тільки позитивний ефект. Тому що спокусу не можна поширювати, а неправду не можна пропагувати.
Cвітлана Шмельова (народний депутат України, один із авторів законопроекту):
Всі ці «діячі» — не служителі культу, тому це не питання релігійної нетерпимості. До науки вони теж жодного відношення не мають. Це люди, які вміють застосовувати паранормальні можливості власної психіки. Або використовують окультні практики. Тобто це свого роду «чорні психологи». Але ж від них шкода яка! Під прикриттям цих умільців з’являються «напівфабрикати» — дрібні шахраї, аферисти, шарлатани, які завдають шкоду не меншу, ніж їхні вчителі-покровителі. Отже, наш законопроект направлений на те, щоб заборонити самоузаконене, самодозволене шахрайство. За роки незалежності держава випустила з-під контролю таку вседозволеність і не приділяла цьому шкідливому явищу достатньо уваги!
Як православна християнка мушу сказати, що церква категорично не сприймає і засуджує будь-яку окультну діяльність. Як жінка, мама, дружина, бабуся — переконана: ніхто не має права психічно гвалтувати людей. Ми ж знаємо, що до ворожок не йдуть з добрими намірами: порадійте за мене і передайте мою радість другій людині. Просять або відворожити, або приворожити, а то й «поробити» на смерть. Але ж хто має право лізти в душу, вирішувати долю людини?! Всевишній знає, скільки кому відведено. І не варто довідуватися про майбутнє. А якщо ворожка скаже, що залишилося, наприклад, три дні, психічно неврівноважена людина може накласти на себе руки. Діяльність цих ворожок, хіромантів, астрологів треба заборонити. І негайно.
Тетяна Гурлева, науковий співробітник Інституту психології ім. Г. Костюка АПН України
— Кожна людина має право на будь-яку інформацію, будь-яке вирішення життєвої ситуації та власної долі. Тому, певно, не можна жорстко забороняти практику екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів і т. д. як таку. Є люди, які вірять таким прогнозам, і вони мають право отримувати цю допомогу, якщо захочуть. Водночас ці «спеціалізації» досить різні, їх не можна поєднувати і ставитися до них однаково.
Не будь-яку діяльність можна і безпечно пропагувати, демонструвати офіційно, нерозумно запрошувати, спеціально заохочувати людей до перегляду чи прослуховування певних теле-, радіопередач. По-перше, бажано ґрунтуватися на експертній оцінці, переконатися у ступені користі і безпеки для психологічного здоров’я споживачів такої інформації, по-друге, дослідити, чи хоче наше населення, щоб по радіо і телебаченню, яке доступне кожному, у тому числі і дітям, виступали подібні фахівці.
Слід попереджати охочих отримати швидку підказку у житті про певну похибку, за яку потім, можливо, доведеться розраховуватися зовсім не тому, хто радить, а самій людині, яка довірила провидцю і залишиться наодинці зі своєю бідою.
Батькам слід добре зважити, перш ніж пропонувати чи дозволяти дітям, підліткам, юнакам звертатися по допомогу до ворожок чи пророків, покладатися на розташування зірок та ін., а не докладати власних зусиль у подоланні невдач, переживанні успіхів і втрат у житті, в налогодженні стосунків з близькими і друзями, у виборі професії.
Комісії у справах діяльності перелічених дипломованих чи недипломованих професіоналів слід з усією державною і особистою відповідальністю поставитись до цього питання, аби потім не дивуватися появі українців, не здатних будувати своє життя, боязких і непевних у питаннях, де котрийсь хіромант чи екстрасенс угледить небезпеку і не радитиме людині рішучих дій, вияву власної волі тощо.
Важливо підвищувати значення і роль родини, батьків і близьких у житті дитини і дорослої людини. Підносити авторитет вихователя і вчителя у школі, викладача у вузі, цікавих людей минулого і особливо сучасності, життя і діяльність котрих можуть надихати на звершення, виховувати жадобу активного і плідного життя, зайвого від стороннього навіювання, під якою б афішею воно б не надходило.
 
Записала Олена ГОРБУНОВА.