Шахрайство під виглядом «зняття причини» настільки поширений трюк, що, здавалося б, настав час навчитися жінкам не попадатися на цей гачок. Співробітники міліції постійно звертаються через засоби масової інформації до громадян із проханням бути пильними. Можливо, когось ці застереження і захистили від шахрайства, але в окремо взятому випадку бажаного ефекту це не принесло.
На шляху шахрайок опинилася зовсім юна особа. І не потрібно аферисткам видумувати сценарій вивудження грошей і цінностей у потенційної жертви. Схема, як і все геніальне, проста. Це сталося місяць тому у Луганську на вул. Оборонній, у районі магазину  «Мегаром». Оксана (ім’я вигадане) поверталася з басейну, коли її окликнула незнайома жінка похилого віку, запитавши про найближчу стоматологію. 16-річна дівчина виявилася настільки люб’язною, що погодилася провести цю даму до розшукуваної нею лікарні. По дорозі, немовби між іншим, жінка представилася відомою ворожкою, до якої бажаючі потрапити стоять у черзі роками. Потім розмова перейшла в інше русло, і почалася «психічна атака»: «Бачу, дівчино, у тебе в сім’ї проблеми. Помре батько, а потім за ним піде і мати. Сьогодні ти можеш врятувати своїх рідних». Справа зроблена. Дівчина в шоці від почутого пророцтва. Це звичайна схема шахрайства. Спочатку ворожки залякують, пророкуючи різні напасті й нещастя в сім’ї, а потім пропонують відвести лихо, що насувається, змушуючи віддати їм золото і гроші, щоб на них «помолитися» і тим самим допомогти «зуроченій» жертві.
Шахрайки найчастіше «працюють» у парі. І даний випадок ще раз підтвердив цю закономірність. Одна заманювала дівчину, а інша, вдячна дама, «очищена від причини», тут як тут, дякує за порятунок. І Оксана зрозуміла, що не самотня. Зняла із себе золотий ланцюжок і разом з мобільним телефоном передала «ясновидиці». Потім та сказала, що для повного порятунку  від «наврочення» дівчина повинна принести гроші. Оксана побачила ентузіазм тієї іншої молодої жінки, яка погоджувалася на будь-які умови «ворожки», і сама поспішила зняти гроші з батьківської пластикової картки. Потім маршруткою повернулася в домовлене місце. І коли всі троє були в зборі, шахрайка наказала йти своїм «пацієнткам» попереду, а сама вона піде за ними, «заговорюючи й очищаючи» від скверни гроші. Оксана йшла попереду. Фінал цієї історії вгадати нескладно. Того дня «цілительку» і даму з клеймом «зурочення» Оксана більше не бачила.
Вони зникли в невідомому напрямку разом з її грошима, золотими прикрасами і мобільним телефоном. Дівчина мало не знепритомніла. Трохи згодом, оговтавшись, Оксана подзвонила в міліцію.
Звичайно, можна уникнути контакту з такими «ясновидющими». Але, якщо, наприклад, до вас звернулася невідома особа з подібною пропозицією, не реагуйте, намагайтеся не зустрічатися з нею поглядом, особливо, якщо в ролі «ясновидющих» виступають циганки, просто пройдіть повз. Це спрацьовує. Вони відразу ж почнуть шукати іншу, чутливішу жертву.
Ольга РАДКЕВИЧ, прес-служба ЛМУ ГУМВС України в Луганській області.