Цю подію цілком можна назвати унікальною, оскільки велике промислове металургійне виробництво створювалося у найважчий період фінансово-економічної кризи у країні. І якщо інші подібні проекти на деякий час були заморожені, то створювачі алчевського заводу та їх фінансові партнери знайшли можливість завершити будівництво й запустити його першу чергу.

Отже, «Метали та полімери» — одне з найсучасніших в Україні підприємств, що виробляє оцинковану сталь із полімерним покриттям. На пострадянському просторі таке високотехнологічне, швидкісне й найголовніше — безперервне виробництво є тільки у російській Самарі й тепер відкрилося в Луганській області. Ідея створення заводу «Метали та полімери» з’явилася три роки тому, а побудували його буквально за два роки.

— Ми більше року вибирали обладнання, працювали відразу з кількома фірмами — наприклад, з італійською, австрійською, але зупинилися на австралійській компанії «Бронкс». Пропозиції австралійців щодо ціни та якості технологічного обладнання, яке, до речі сказати, зарекомендувало себе у багатьох країнах світу, здалося нам більш вигідним з точки зору освоєння коштів, — розповідає генеральний директор заводу Ірина Бегічева. — Технологія нанесення покриття дає змогу виробляти продукцію світового рівня якості. У нас уже сьогодні є замовники, хоча завод тільки відкрився. За три-чотири місяці плануємо ввійти у ринок «найщільнішим чином».

Сьогодні запрацювала тільки перша черга заводу — лінія нанесення полімерних покриттів, а вже у серпні відкриється ще одне виробництво — лінія оцинкування. Холоднокатані рулони, що надходять на завод, спочатку проходитимуть оцинкування, а потім — фарбування полімерами. І якщо сьогодні тут створено близько 200 робочих місць, то з уведенням другої черги їх буде більше 300. Ірина Бегічева не приховує амбітних планів і говорить про наміри розширюватися, відкривши кілька ліній, що будуть супутниками основному виробництву. Наприклад, стан холодної прокатки та інші виробництва, які допоможуть зробити продукцію заводу привабливою за ціною. З виходом на проектну потужність — 300 тис. тонн на рік — завод «Метали та полімери» має намір забезпечити своєю продукцією 50% українського ринку.

— Нині передусім ми орієнтовані на забезпечення потреб вітчизняного виробника, — коментує голова ради акціонерів компанії «Метали та полімери» Володимир Рисухін. — Оцинкований прокат можна використовувати для холодного профілювання, виготовлення штампованих деталей, тари та іних металовиробів, а пофарбований прокат призначений для виготовлення металочерепиці, фасадних металевих панелей, сендвіч-панелей та інших конструкцій, які дуже потрібні сьогодні українським будівельним компаніям. Ці вироби не тільки гарні на вигляд, а й довговічні в експлуатації, вважаються екологічно чистими. До речі, в австралійців — найсуворіше законодавство з екології. Тож їхнє технологічне обладнання в умовах металургійного Алчевська — це ще одна перевага австралійської фірми, з якою ми сьогодні співробітничаємо.

Оцинкування холоднокатаного рулону і його фарбування полімерами в металургійному виробництві є одним з так званих «останніх переділів», що завершує обробку металу. На споживчий ринок виходить не напівфабрикат, а готовий виріб. Завод «Метали й полімери» — це вже третє металургійне виробництво міста, що продовжує традиції алчевских металургів.

На знімку: момент пуску першої лінії заводу — міський голова Алчевска Володимир Чуб і генеральний директор заводу «Метали й полімери» Ірина Бегічева.