Кількасот працівників ЗАТ «Житомирські ласощі» провели 26 квітня акції протесту під стінами облдержадміністрації і Державної податкової адміністрації в Житомирській області. Це стало головною подією дня в обласному центрі: на другий план відійшли й роковини Чорнобильської трагедії, і договір «газ-флот». «Свободу директору «Житомирських ласощів», «Безробітні батьки — голодні діти», «450 матерів-одиначок. Хто буде годувати наших дітей» — це лише деякі лозунги, що їх тримали мітингувальники.

Працівники підприємства стверджували: нас звинувачують у тому, що ми не платимо податки, а за минулий рік їх перераховано 60 мільйонів гривень — на 12 мільйонів більше, ніж за попередній докризовий рік.

Приводом до акції стала операція «Конверт», що її минулої п’ятниці провели співробітники податкової міліції, які порушили кримінальну справу за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Проведено кілька обшуків за місцем проживання фігурантів справи й за місцями реєстрації офісних приміщень. Керівника «Житомирських ласощів» було затримано.

Свою оцінку подіям дав на прес-конференції народний депутат Сергій Пашинський: «Я абсолютно чітко розумію логіку цих процесів. Чому наїзд, іншого слова я не маю, був проведений на підприємство, яке проходить міжнародний аудит, яке в цьому році підписало угоди про розширення і будівництво другої черги вартістю близько 100 мільйонів доларів інвестицій у нашу область, яке бухгалтерський облік веде так прозоро, що більше вже неможливо... Це щоб залякати всіх інших, показати обличчя нової влади, зробити, щоб тут була вже якась східна деспотія...» Він також повідомив, що фракція БЮТ в обласній раді ініціюватиме позачергове проведення сесії «з приводу знищення найбільш процвітаючого підприємства».

Ігор Бойко, представник швейцарської фірми, якій належать майже всі акції «Житомирських ласощів», заявив на тій самій прес-конференції: «Це суто політичне замовлення, тому що більшість колективу підтримували Юлію Тимошенко на президентських виборах. Ще під час президентської кампанії до нас доходили чутки, що «вами займуться». Він пообіцяв, що буде звернення до посла Швейцарії в Україні, до всіх міжнародних організацій, у тому числі й до Міжнародного валютного фонду, в якого Україна просить гроші, до Світового банку та Департаменту США, куди віце-прем’єр Сергій Тігіпко поїхав просити гроші й запрошувати американських бізнесменів до нас — створювати робочі місця та інвестувати гроші. І друге, що ми зробимо, це перереєструємо підприємство з Житомира в Київ. Якщо ми не потрібні області, то область тим більше не потрібна нам.

Свою оцінку конфлікту навколо «Житомирських ласощів» дав начальник управління податкової міліції області Віктор Максимишин. Він стверджує, що працівникам підприємства виплачували офіційно тільки мінімальну зарплату. Причому змусили всіх укласти договори з іншою фірмою про надання консультацій зі зберігання кондитерських виробів. Від неї й отримували решту грошей. «Думаю, що організовував цю схему не власник і іноземні інвестори, а місцевий менеджмент. З часом розберуться з цим, і все стане на свої місця», — зазначив він.

Тим часом минуло 72 години з часу затримання керівника «Житомирських ласощів», і Богунський райсуд Житомира прийняв рішення звільнити його з-під варти під підписку про невиїзд.

Фото надано ДПА.