Павло Мовчан (БЮТ):
— Документ я одержав лише напередодні голосування. Відзначу тільки, що в галузі, яка мене цікавить (а це — культура), є певні поступки: збільшено деякі цифри, в тому числі й на українську мову, на закордонне українство. Хвалити Бога, усвідомлення того, що на культуру треба видатки збільшувати, — є. А про інше — довідався із есемесок, які одержав від своїх колег. Наприклад, від Миколи Томенка дізнався про збільшення видатків на обслуговування Державного управління справами, адміністрацію Президента, на різні канцелярські справи.
Сподівався, бюджет розглядатимуть у залі. Я завжди активно беру участь у його обговоренні. Мене цікавить не тільки культура, а й аграрна галузь і авіабудування. Зокрема, чи ми віддамо наші потужності Росії, як зараз планується. Я хотів би побачити, як Україна може вистояти в цю тяжку хвилину. Але не дізнався. До речі, Комітет з питань культури і духовності, в якому я працюю, не обговорював бюджет. Звісно, його можна було б розглянути і у форсованому режимі, але у вівторок не це було головною метою. Основне завдання було показати — хто в домі господар. Це донецький стиль керування країною, який до добра не доведе. І якщо вони думають, що прищеплюють нам «донецьку демократію» назавжди, вони помиляються. Є принципи і процедури, яких ніхто не уникне. Бо інакше з ними ніхто не матиме справу. Хіба що Росія.
Ірина Бережна, Партія регіонів:
— Через невиважену економічну та податково-бюджетну політику уряду Тимошенко економіку України відкинуто у своєму розвитку на чотири роки назад. Кабміну Азарова вдалося розробити доволі збалансований державний бюджет на 2010 рік. Прийнято виважене рішення: з одного боку, розподілити невеликий бюджетний ресурс на потенційні точки зростання економіки, а з іншого — максимально збільшити соціальний захист громадян.
У бюджеті на 2010-й рік передбачено вирішення низки питань соціального характеру. В ньому закладено підвищення соціальних стандартів: збільшення мінімальних зарплат, пенсій та виплат. На пенсії виділять майже на мільярд гривень більше, ніж торік. Дотації в освіту порівняно з минулим роком збільшаться на десять мільярдів гривень, а в медицину — на 4,4 мільярда.
Передбачено погашення залишку невідшкодованого з бюджету ПДВ шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики на прозорих і рівних засадах. Це стане серйозною допомогою бізнесу. Але не треба неправильно інтерпретувати той факт, що 75 відсотків доходів до бюджету заплановано отримати від податків. Для цього не буде збільшуватися податкове навантаження на платників податків. Натомість заплановане підвищення акцизу на алкоголь та тютюн, буде введено податок на розкіш. За темпами розвитку, розмірами дефіциту, доходів і видатків — бюджет-2010 цілком досяжний.
Cергій Терещук (Блок Литвина):
— Для країни краще жити з таким бюджетом — а це бюджет виживання — ніж взагалі його не мати. Особливо враховуючи те, в яких екстремальних умовах та із запізненням доводилося ухвалювати головний фінансовий документ країни. Уряд максимально зробив усе, що міг. Звісно, хотілося б внести свої пропозиції стосовно розвитку агропромислового комплексу. Але якщо економіка працюватиме, не буде кризи (сподіваюся, що так і буде), протягом року ухвалимо відповідні зміни до головного кошторису.