Проект Виборчого кодексу обговорювали вчора учасники «круглого столу», організованого парламентським Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування спільно з робочою групою з підготовки кодексу, Інститутом виборчого права та за підтримки координатора проектів ОБСЄ в Україні, Програми сприяння парламенту ІІ та офісу РЄ в Україні. У заході також взяли участь заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, народні депутати, експерти Венеціанської комісії, ОБСЄ/БДІПЛ, представники КМУ, адміністрації Президента та ЦВК.

Народні депутати, які входять до складу робочої групи з підготовки проекту, представляють різні політичні сили: Юрій Ключковський («НУ-НС»), Сергій Гриневецький (Блок Литвина), Сергій Подгорний (БЮТ) і Віктор Сінченко (КПУ). Саме це, сподіваються вони, сприятиме тому, що питання не буде заполітизоване і розмова навколо кодексу буде конструктивною. Власне, в цьому й полягає основна мета «круглого столу» — ознайомити широку громадськість із проектом кодексу. На цьому вони наголосили під час спільної з міжнародними експертами прес-конференції перед початком заходу.

Робоча група, яка працювала над проектом протягом двох років, ставила перед собою відразу кілька цілей. По-перше, кодифікувати виборче законодавство (кодифікація — це спосіб систематизації законодавства, який полягає у змістовній переробці, узгодженні й об’єднанні певної групи юридичних норм, пов’язаних спільним предметом правового регулювання, в єдиному нормативному акті. — Авт.). По-друге, змінити чинну виборчу систему. Загалом, зміна виборчої системи — це суто політичне питання, упевнений народний депутат Юрій Ключковський. Водночас він зауважив, що нове виборче право не повинно суперечити насамперед Основному Закону країни.

«Проект кодексу — це ключ, щоб знайти вихід із політичної кризи, в якій перебуває наша країна, — відзначив Сергій Гриневецький. — Тобто відновити зв’язок обраних депутатів із виборцями, відновити відповідальність представницьких органів влади за виконання законів і Конституції, а також форму громадського контролю».

Наразі автори законопроекту пропонують запровадити виборчу систему, яка передбачає існування 30 регіональних списків. При цьому громадяни можуть голосувати як за партійний список, так і за конкретного кандидата. Крім того, пропонується зберегти чинний прохідний бар’єр — три відсотки. Загалом проект налічує 600 сторінок і містить чимало новел.

За словами члена Венеціанської комісії, професора Срджана Дармановича, комісія готова надати офіційний висновок щодо проекту кодексу. Але для цього спочатку має отримати відповідний запит українського парламенту. Потім буде сформовано робочі групи. Зазвичай, процедура формування офіційного висновку, за його словами, триває від одного до трьох місяців, але інколи потребує і більше часу. Поки комісія не оприлюднила офіційний висновок, її члени мають право брати участь у широкому обговоренні проекту та «круглих столах». У тому, що такі заходи найближчим часом відбудуться в Києві та Харкові, журналістів запевнив голова робочої групи Юрій Ключковський. Крім того, він повідомив, що офіційний запит Верховної Ради до Венеціанської комісії буде направлено найближчим часом.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.