Боротися з бідністю, стабілізувати ситуацію на ринку праці, реально підвищити соціальні стандарти. Такі основні завдання на найближчий час, з огляду на те, що «соціальна сфера вже більш як півтора року перебуває під впливом складних економічних процесів», визначила днями колегія Мінпраці та соціальної політики. Учора Верховна Рада України затвердила держбюджет на поточний рік. Отож соціальні плани отримали фінансове підгрунтя для здійснення.

За словами міністра праці та соцполітики Василя Надраги, державні соціальні стандарти мають бути забезпечені із січня 2010 року. У зв’язку з цим будуть здійснені перерахунки заробітної плати працівникам бюджетної сфери, пенсій та допомоги. А гроші на це передбачено у держбюджеті на цей рік.

Проте чиновники вже думають на перспективу.

— Під час розгляду проекту державного бюджету на 2011 рік ми будемо відстоювати питання щодо встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму, поступового наближення розміру посадового окладу (тарифної ставки) першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки до рівня мінімальної заробітної плати. Має бути ліквідована зрівнялівка в оплаті праці для перших тарифних розрядів», — наголосив міністр праці та соцполітики Василь Надрага.

А поки що треба розгрібати завали, які наробила криза. Як наслідок, у 2009 році відбулося падіння ВВП на 15 відсотків. За межею бідності перебуває понад чверть українців. Зростання заборгованості з заробітної плати, знецінення державних соціальних гарантій та значний рівень безробіття — реалії сьогодення, зазначалося на колегії.

Найближчим часом профільне міністерство має розробити загальнодержавну програму подолання та запобігання бідності в Україні на 2010—2015 роки та подати її на затвердження уряду.