Студенти мріють про розумних керівників і високу зарплату
У вівторок у Київському національному економічному університеті (КНЕУ) пройшла традиційна для вузу виставка «Дні кар’єри-2010». Не виходячи за межі альма-матер, студенти протягом п’яти годин могли підшукати собі підходящу вакансію, заповнити анкету й навіть пройти співбесіду. «Голос України» поспілкувався з роботодавцями та потенційними співробітниками, узагальнивши їхні вимоги один до одного.
Перед початком роботи виставки ректор КНЕУ Анатолій Павленко побажав своїм підопічним знайти роботу до душі, стати успішними й багатими, чим викликав схвалення у всіх присутніх. А потім і сам пройшовся уздовж стендів. Вибирати, благо, було з чого. Цьогоріч на «Дні кар’єри» вдалося заманити 24 солідні компанії, котрі, як з’ясувалося, довго не чинили опору. Адже самі не проти дібрати молодих і перспективних кадрів у кузні КНЕУ.
— Нам не важливо, щоб у людини був досвід роботи, ми хочемо самі «виростити» свого фахівця й навчити його всього необхідного, — зізналася нам провідний менеджер з добору персоналу відомої колекторської фірми Юлія Лебедєва. — Але ми хочемо бачити в людях бажання розвиватися, а не просто відбувати свій строк на робочому місці.
Талановитий, упевнений у собі та з лідерськими задатками — таким бачать свого співробітника опитані нами роботодавці. До того ж роздивитися «того самого» часом можна за кілька хвилин.
— Це видно у спілкуванні, для цього й потрібні співбесіди, — каже менеджер косметичної фірми Ганна Яковенко. — Якщо людина не губиться, чітко формулює бачення свого майбутнього в нашій організації, це вже запорука успіху.
Студенти ж хочуть працювати з розумними керівниками і насамперед дивляться на розмір заробітної плати. Щоправда, з настанням фінансової кризи, говорять експерти, молодь все-таки стримала свої фінансові апетити й дедалі частіше вибирає стабільний заробіток.
— Для мене нині гроші не головне, головне — набути досвіду роботи, а для цього потрібний гнучкий графік, щоб поєднувати роботу й навчання, — розповів студент-третьокурсник Кирило Сидарчук.