Ратифікація угоди про продовження термінів перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, а також прийняття державного бюджету на 2010 рік відкривають шлях до виходу нашої країни із кризи. Про це вчора на брифінгу заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров.

«Важливість цієї події важко переоцінити», — сказав прем’єр. За його словами, уряд задоволений рішенням парламенту. Його оцінюватимуть історики, а прості люди відчують покращення вже невдовзі. Микола Азаров зазначив, що практика розташування іноземних військових баз на території інших держав існує століттями. Тим паче, що Росія є для України державою-сусід-кою, з якою маємо будувати своє майбутнє та допомагати одна одній. Він також підкреслив, що з боку Європи така угода сприйнята позитивно.

Водночас Прем’єр-міністр розповів, що під час його розмови російський Прем’єр-міністр Володимир Путін висловив здивування позицією Юлії Тимошенко із цього питання. Адже вона, обіймаючи свого часу посаду глави уряду, пропонувала Росії саме такий варіант. Микола Азаров заявив, що після вчорашнього голосування в парламенті немає сенсу проводити референдум. За його словами, опитування громадськості свідчать, що більшість українців підтримують угоду по Чорноморському флоту. Цій угоді, переконаний він, немає альтернативи ще й тому, що для України це означає зниження ціни на газ.

У свою чергу, лідер опозиції Юлія Тимошенко заявила на брифінгу, що вона не виступала за продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Криму. Вона наголосила, що її позиція з цього приводу — як до виборів, так і після — не змінилася: угоди не можуть бути продовжені. Лідер БЮТ вважає, що в Україні необхідно якнайшвидше провести дострокові парламентські вибори і сформувати новий склад парламенту. «Якщо в українському суспільстві є сили, давайте єднатися, щоб Верховна Рада якнайшвидше була переобрана», — наголосила вона. Юлія Тимошенко заявила, що опозиція в регіонах збиратиме команду однодумців. І розповіла, що завтра вирушає в регіони, щоб зібрати команду для захисту України. Вона повідомила також, що опозиційні сили не звертатимуться до Конституційного Суду. «В парламенті почався процес здачі української території і перший крок — це Севастополь. Це чорна сторінка, тому що Україна почала процес втрати своєї незалежності. Ми не змиримося з цим. Боротьба проти Віктора Януковича починається на всіх фронтах», — підкреслила Юлія Тимошенко. Коментуючи можливість проведення референдуму щодо доцільності перебування Чорноморського флоту РФ у Криму, лідерка опозиції зазначила, що він буде сфальшований. «На жаль, розраховувати на чесний референдум за такого засилля авторитаризму не доводиться», — зазначила вона.