Народні депутати України Георгій Скудар та Валентин Ландик взяли участь у міжнародному форумі «MACH.ІNN: інновації в машинобудуванні», який відбувся у Донецьку. Під час засідання обговорювали, зокрема, роль інноваційних розробок у підвищенні конкурентоспроможності продукції, мотивацію та схеми впровадження інновацій, методологію залучення інвестицій.

«Українська продукція надзвичайно енергомістка через зношеність основних фондів та застарілих технологій, — відзначив президент АТ «Новокраматорський машинобудівний завод» Георгій Скудар. — На думку експертів, на одиницю продукції в Україні витрачається в 5,5 разу більше енергоресурсів, ніж у держав Центральної та Східної Європи. Під час кризи компанії змушені шукати нові способи підвищення своєї конкурентоспроможності. Досвід підприємств розвинених країн свідчить, що саме в період падіння попиту та обсягів продажу інтенсивно впроваджується виробництво нових видів товарів, технологій, модернізуються старі виробництва, створюються нові ринки».

Народний депутат заявив, що не вимагатиме особливих преференцій для машинобудівників у цей час: «До керування державою прийшла команда Партії регіонів. Їм дісталася зруйнована держава — зруйнована тими людьми, які тільки декларували, але нічого не робили. Сьогодні ми утримаємося від різких випадів на адресу коаліції, яка працює лише місяць. Треба дати час, щоб оцінити стан країни». Із колегою по парламенту згоден і народний депутат Валентин Ландик: «Не потрібно нам преференцій. Не заважайте нам! Дайте можливість за нормальною ставкою брати кредити. Тому що неможливо використовувати кредити під 20 відсотків, коли у нас рентабельність — до 5 відсотків. І хоч як би мені хотілося, ми не можемо поставити вищу ціну, тому що є ціна на ринку».

За словами В. Ландика, за три місяці цього року порівняно з аналогічним періодом 2009-го продаж холодильників в Україні скоротився до 60 відсотків від минулорічного рівня. Тоді як реалізація продукції ВАТ «Група «Норд» в Європі та деяких країнах СНД зросла. Тому загалом підприємство продемонструвало в першому кварталі зростання обсягів продажу на 12 відсотків. Депутат виступає прихильником підписання митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном: «Тому що там — наш ринок. І не треба грати словами. Адже кордон — це в середньому 20 відсотків мита на товари».

Однією з найбільших проблем, які обтяжують фінансове становище підприємств машинобудування, депутати називають неповернення податку на додану вартість. Адже і Новокраматорський машинобудівний завод, і «Норд» більшу частину продукції відправляють на експорт, а тому мають право на повернення ПДВ. Крім того, парламентарії вважають доцільним знизити для виробників ставки за кредитами — до чотирьох відсотків річних. «Якщо прокатний стан робиться два роки, а кредит дається під 25 відсотків, чим це завершується для виробника? Повним крахом», — переконаний Г. Скудар.