Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує парламентові ухвалити в першому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до закону «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років» (щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги).
На думку членів комітету, розгляд такого законопроекту є особливо актуальним напередодні «двох рівновеликих та рівнозначно знаменних дат в історії українського народу: 65-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників та 65-річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років».
Прапор Перемоги — це штурмовий прапор 150-ї ордена Кутузова ІІ ступеня Ідрицької стрілецької дивізії, піднятий у 1945 році над будинком рейхстагу в Берліні. Він є офіційним символом перемоги СРСР над Німеччиною і являє собою виготовлений у польових умовах державний прапор СРСР. Копію прапора російська сторона вже передала українському Міністерству оборони. Після урочистостей вона має зберігатися в музеї.
Проект, зокрема, передбачає доповнення чинного закону положенням, що серед основних форм увічнення Перемоги та подвигу народу-переможця є офіційне використання копій Прапора Перемоги під час урочистих заходів, присвячених Дню Перемоги, поряд з Державним прапором України. А також в інші дні, пов’язані з подіями Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років — дні оборони та дні визволення населених пунктів від німецько-фашистських загарбників. Водночас народні обранці зауважили, що в законопроекті варто замінити слова «радянського народу» на слова «народу Радянського Союзу».
Прийняття законопроекту, переконані його автори Петро Цибенко, Євген Царьков, Олександр Кузьмук та Сергій Гриневецький, матиме надзвичайно важливе значення для патріотичного виховання молоді, військовослужбовців та всіх громадян України. Це стане даниною святої пам’яті ветеранів-фронтовиків, переможців фашизму.
Тим часом голова Херсонської обласної державної адміністрації Анатолій Гриценко вже розпорядився в День Перемоги, 9 Травня, вивісити перед адміністративним будинком, а також перед будинками райадміністрацій поруч із Державним прапором України прапор держави-переможця у Великій Вітчизняній війні з зображенням серпа й молота.
Не всі народні депутати вважають таку ідею вдалою. Зокрема Ірина Геращенко переконана: треба зупинити наміри голови Херсонської облдержадміністрації розвісити на 9 Травня прапори неіснуючої держави — Радянського Союзу. «Чи не краще гроші, які збираються виділити на ці прапори, спрямувати на допомогу тим ветеранам, які ще залишилися в Україні?» — наголосила вона. У таких намірах, а також у бажанні поставити пам’ятники Сталіну депутат вбачає загрозливу тенденцію. «Роки сталінського терору й репресії вдарили по кожній українській родині, була влаштована депортація кримських татар, було влаштовано Голодомор, від якого найбільше постраждали жителі саме східних регіонів, які представляє Партія регіонів. Скажіть, будь ласка, чи не соромно вам сьогодні так топтатися по пам’яті саме ваших дідів і прадідів?» — наголосила І. Геращенко. Вона закликала Президента зупинити цей «червоний реванш».