Василь ШПАК, Блок Литвина:

— Головним завданням для політичних сил, представлених у Верховній Раді, є боротьба з бідністю. Це суспільне явище сьогодні пронизало майже всі сфери нашого життя більшою чи меншою мірою як у місті, так і на селі. Про це свідчать такі дані: у нас найвища захворюваність у Європі й найнижча тривалість життя — 62 роки у чоловіків. Рівень середньої зарплати у декілька разів менший, ніж у сусідніх країнах, і становить 50 євро. Тоді як у Польщі — 370 євро, у Туреччині — 318 євро. Соціальні стандарти, а саме прожитковий мінімум, мінімальна зарплата, мінімальна пенсія фактично на межі бідності. Навіть серед працюючого населення близько 14 відсотків недоїдає, а їх витрати на харчування нижчі за прожитковий мінімум.
Який же вихід із цієї ситуації? І що потрібно зробити, щоб подолати бідність і наблизитися до успішних держав? Найперше, що пропонує Народна партія і наша фракція, — це зосередити зусилля у Верховній Раді на законодавчому забезпеченні реалізації структурних реформ у економіці, на виробництві, пришвидшення розвитку пріоритетних галузей, зокрема, агропромислового комплексу. Фракцією напрацьовано низку законодавчих актів, спрямованих на подолання бідності.
Юрій КАРМАЗІН, фракція «Наша Україна — Народна самооборона»:
— Коли на табло було 211 голосів, ми дозволили собі приводити до присяги наших колег. Ми принизили цим наших колег, тому що мало зареєструватися 226 народних обранців, і тільки тоді можна було приводити депутатів до присяги. Не можна було і відкривати засідання, коли немає 226 голосів.
Хотів би звернутися до керівництва парламенту з проханням звільнити парламент від сторонніх людей. Саме такими сьогодні є віце-прем’єр міністр Сівкович, перший віце-прем’єр-міністр Клюєв, котрі нині перебувають у президії і керують процесами. Я дуже поважаю уряд, але, будь ласка, займайтеся своїми справами. Я згадую часи 1996 року, коли проводили дискусії про те, скільки бути Чорноморському флоту на території України, скільки іноземному чоботу взагалі топтати українську землю. І я пишаюся, що тоді став автором частини 7 статті 17 Конституції України, де написано: на території України не допускається розташування іноземних військ. Ми передбачили у пункті 14 Перехідних положень тимчасовість цієї дії, до 2017 року. Тож до 2017 року Чорноморському флоту нічого не загрожує.
Вадим КОЛЕСНІЧЕНКО, Партія регіонів:
— Ми сьогодні бачимо спектакль, що його розіграла опозиція, котра вважає, що вона залишилася поза владою, і на найближчі 15 років у них не буде можливості ділити бюджетний коровай. Вони знають, що в них будуть проблеми, кримінальні справи за той бюджет, що був розкрадений. Однак сьогодні питання номер один для нашої держави — це питання прийняття бюджету та вирішення проблем, які на нас очікують через незбалансовану бюджетну політику попереднього уряду.
Питання Чорноморського флоту — це не тільки питання 40 мільярдів доларів, які залишаться в економіці України і працюватимуть на її розвиток. Це питання виживання 23 тисяч родин севастопольців і мільярдних інвестицій в економіку міста. Чорноморський флот для Севастополя — це стабільність, пенсії, захист людей, це 28% місцевого бюджету, 23 тисячі робочих місць і впевненість у найближчій перспективі для тих людей, які цю роботу вміють робити. Інакше створення одного робочого місця коштує до 70 тисяч доларів. Сьогодні економіка України не має можливості вкласти у створення робочих місць у Севастополі більш як мільярд доларів. Отож будь-який зважений політик повинен думати про своїх людей, про жителів нашої держави.
Алла АЛЕКСАНДРОВСЬКА, Комуністична партія:
— Слова комуністів завжди сприймалися націоналістами з обуренням. Тому що важко їм чути слова, які викривають їхнє зрадництво й брехню. Сьогодні в цій залі вони намагаються закликати в такий спосіб захищати суверенітет України. А що таке суверенітет? Це здатність держави захистити себе, захистити свій народ. До чого призвело правління націоналістів в Україні протягом багатьох років? До того, що знищено армію, народ відкинутий у злидні, вимирає. У сьогоднішній Верховній Раді коаліція більшості, до складу якої входять і комуністи, зобов’язана навести порядок у державі, притягти до відповідальності тих, хто виступає проти незалежності, відвертає увагу народу від того, як вони розкрадають Україну. Вся історія України свідчить про те, що націонал-зрадники завжди були біля витоків поразки України.