Учора Президент України Віктор Янукович виступив перед Парламентською асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ). У своїй промові він пообіцяв асамблеї, що Україна виконає зобов’язання до початку головування у Раді Європи, тобто до травня 2011 року. 
Також він наголосив на необхідності терміново провести судову реформу, розповівши євродепутатам, що ситуація в цій сфері в Україні стала абсурдною на прикладі судді, яка на святкування свого ювілею запрошувала зарубіжних зірок естради. У цьому контексті Віктор Янукович наголосив на тому, що необхідно активізувати боротьбу з корупцією та підвищити роль органів місцевого самоврядування.
Водночас, на тлі цих очікуваних заяв було й декілька резонансних. Так, глава української держави наголосив, що «при збереженні цілісних орієнтирів ми внесемо певні корективи в нашу зовнішньополітичну діяльність». «Угода про асоціацію (з Євросоюзом. — Авт.) зі створення зони вільної торгівлі та безвізового режиму чітко визначить наше європейське майбутнє. У сфері безпеки ми виходимо з того, що саме політика позаблоковості найкраще відповідатиме як нашим національним інтересам, так і зміцненню міжнародної довіри», — заявив Віктор Янукович, тим самим ще раз підкресливши, що жодного наближення до НАТО в наступні роки не буде.
Стосовно ратифікованої угоди про перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі він заявив: «Ви знаєте, що сьогодні харківська угода ратифікована, і цих пристрастей вже немає. Їх і не було, їх підігрівають деякі політичні сили. Це наслідки п’ятирічної війни, яка була в Україні».
Крім того, відповідаючи на запитання після промови, Віктор Янукович заявив, що Голодомор не можна визнавати геноцидом. «Це були наслідки сталінського тоталітарного режиму, ставлення до людей», — сказав Президент України. «Але визнавати Голодомор як факт геноциду щодо того чи іншого народу, ми вважаємо, буде неправильно, несправедливо. Це була спільна трагедія держав, що входили до СРСР», — додав він. Віктор Янукович зазначив, що голод був не лише в Україні, а й у Росії, Білорусі, Казахстані.
Така позиція українського лідера, безсумнівно, задасть тон дискусії, яка сьогодні відбудеться у ПАРЄ щодо Голодомору. Доповідь з цього приводу підготував Президент ПАРЄ Мевлют Чавушоглу.