За це в умовах, наближених до бойових, проголосували відповідно 236 і 245 депутатів

 

Ранкове засідання 27 квітня

Першим питанням порядку денного парламенту був розгляд проекту закону про ратифікацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

Обстановка довкола Верховної Ради та у сесійній залі була надзвичайно напружена. Зранку на площі довкола будівлі парламенту всі «позиції» зайняли прихильники Партії регіонів. 

 

Представники національно-демократичних сил — БЮТ, «Нашої України», ВО «Свобода», «Українська платформа» та інших опозиційних сил — заполонили вулицю Грушевського та всі довколишні вулиці. Вони скандували «Ганьба запроданцям!», «Путін геть!» та інші гасла проти підписання угод про продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Україні. Мітингувальники від Партії регіонів натомість підтримували підписання угод. Вони розвісили гасла «Рада! Підтримай дії Президента!», «Ми за дружні стосунки з сусідами», «Ефективна влада — стабільні тарифи».

У сесійній залі депутати із фракцій БЮТ і «НУ—НС» закрили свої місця величезним жовто-блакитним стягом. Коли до сесійної зали увійшов Голова Верховної Ради Володимир Литвин, опозиціонери почали кидати в нього яйця. Охорона закрила В. Литвина парасольками. Головуючий відкрив пленарне засідання і запросив до складання присяги новообраних депутатів. Склали присягу 11 депутатів від Партії регіонів — Василь Демчишен, Орест Муц, Микола Романюк, Петро Цюрко, Сергій Гусаров, Сергій Васютін, Олександр Єгоров, Вадим Столар, Юлія Ковалевська, Олександр Касянюк, Володимир Зубанов, котрі прийшли працювати до парламенту замість тих народних депутатів, які отримали посади в уряді та в інших органах виконавчої влади, а також депутат від Блоку Юлії Тимошенко Олександр Фомін (оскільки обраний від БЮТ Андрій Портнов перейшов працювати в адміністрацію Президента). В. Литвин оголосив про входження новообраних депутатів від Партії регіонів, а також бютівця Івана Сідельника до коаліції депутатських фракцій «Стабільність і реформи».

Невдовзі зал затягнуло димом — хтось кинув «димову шашку». Стало важко дихати, але засідання тривало. Під час виступу комуністки Алли Александровської зал знову оповив дим. Депутати не стримували свої емоції, дехто пускав у хід і кулаки.

Але, незважаючи ні на що, розпочали розгляд питання про ратифікацію. Його коротко доповів перший віце-прем’єр міністр Андрій Клюєв. Напруга у залі зростала. Голова Комітету в закордонних справах Олег Білорус поінформував, що комітет розглянув внесений Президентом України проект закону про ратифікацію угоди, підписаної 21 квітня у Харкові президентами України та Росії. Комітет рекомендував парламенту відхилити цей законопроект як такий, що має «антиконституційний і антидержавний характер, ставить під загрозу незалежність України та підриває її суверенітет» і звернутися до КС з вимогою невідкладно розглянути його. Не підтримали законопроект про ратифікацію угоди щодо пролонгації перебування російського Чорноморського флоту в Україні й парламентські комітети з питань європейської інтеграції та з питань національної безпеки та оборони, оскільки думки депутатів розділилися. І все ж таки, незважаючи на протистояння, за ратифікацію угоди проголосували 236 депутатів.

У такому ж стрімкому темпі депутати ухвалили й проект закону про держбюджет на 2010 рік — одразу за основу і в цілому як закон, з урахуванням зауважень бюджетного комітету. За таке рішення проголосували 245 депутатів. Законом визначено доходи Державного бюджету України на 2010 рік у сумі 267.451.994,9 тис. гривень. Видатки державного кошторису — у сумі 323.556.204,7 тис. гривень. Згідно з документом, зростання ВВП планується щонайменше 3,7%. Прогнозований рівень інфляції становить 9,7%, дефіцит бюджету — на рівні 3%. Верховна Рада також ухвалила закон «Про внесення змін до закону «Про Регламент Верховної Ради» (щодо діяльності парламентської опозиції). Зокрема, щодо права народних депутатів об’єднуватись у депутатські групи, процедури обрання заступників Голови Верховної Ради України. Згідно з документом, позафракційні народні депутати можуть об’єднуватись у депутатську групу позафракційних. За депутатською групою позафракційних народних депутатів, кількісний склад якої становить п’ятнадцять і більше осіб, визнаються права на участь у засіданнях Погоджувальної ради з правом ухвального голосу, подання пропозицій щодо кількісного та персонального складу тимчасової спеціальної, тимчасової слідчої комісії або спеціальної тимчасової слідчої комісії, виступ одного представника на пленарному засіданні з кожного питання порядку денного пленарного засідання. Згідно з законом у Верховній Раді може діяти декілька суб’єктів опозиційної діяльності — опозиційних фракцій чи опозиційних об’єднань. У цілому також ухвалено закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо кредитування та стимулювання іноземних інвестицій). За відповідне рішення проголосували 240 депутатів при 226 необхідних. Зокрема, скорочено деякі обмеження щодо кредитування в іноземній валюті та скасовано посилений контроль і додаткові обмеження щодо іноземних інвестицій. Змінено й календарний план проведення сесії — нинішнього тижня більше не відбудеться пленарних засідань парламенту. 28—30 квітня народні обранці працюватимуть з виборцями. За таке рішення проголосували 242 депутати із 246 зареєстрованих у залі. Наступне пленарне засідання відбудеться 11 травня.