З 2011 року в Україні може з’явитися нова схема здійснення підприємницької діяльності — сімейний бізнес. Державний Комітет з питань регуляторної політики та підприємництва розробив законопроект «Про сімейне підприємство», згідно з яким сімейні підприємства працюватимуть у галузях громадського харчування, надання готельних та побутових послуг, виготовлення або продажу товарів.

Пропонується, щоб до складу сімейного підприємства входили не більше п’яти осіб, членів однієї сім’ї. Річний дохід такої фірми не повинен перевищувати 2,5 мільйона гривень, ставка податку буде 2%. Якщо компанія перевищить ліміт, із суми перевищення доведеться віддати 10%. «Сімейні бізнесмени» звільнятимуться від сплати податку на прибуток підприємств, плати за торговий патент на право провадження деяких видів підприємницької діяльності, комунального податку, ринкового і курортного зборів. Але повинні будуть перераховувати 20% ПДВ і страхові внески до Пенсійного та інших фондів соціального страхування. Право на створення сімейного підприємства матиме кожний дієздатний громадянин України, який досяг 16-річного віку. Сімейне підприємство зможе наймати співробітників виключно з числа родичів, що повинно підтверджуватися документально: при реєстрації необхідно буде надати копію документа, що засвідчує ступінь споріднення членів сімейного підприємства. Сімейне підприємство можна буде успадкувати. Такі підприємства зможуть працювати до 31 грудня 2015 року.

Сімейне підприємництво, за задумом уряду, фактично має замінити спрощену систему оподаткування, яку було запроваджено указом попереднього президента. Голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» пояснив свою ініціативу так: «В Україні створено найкрутішу у світі офшорну зону. Одні за рахунок спрощеної системи оподаткування виживають, а інші — жирують. І тільки-но починаються розмови про зміни, відразу здіймають галас ті, хто жирує. Саме вони мають по тисячі МАФів (малих архітектурних форм. — Ред.), вони свої супермаркети переробили на точки нібито «єдинників», це вони торгують оптом і займаються відмиванням ПДВ, завозять контрабанду, здають в оренду величезні елітні будинки в Кончі-Заспі тощо... З другого боку, — всі податки спрощенців ідуть на виконання зобов’язань місцевих бюджетів: зарплати лікарів, учителів. Якщо ми хочемо підвищити їм заробітки, тоді давайте платити не по 200 грн. єдиного податку, як ми це робили ще в 1998 році при курсі дві гривні за долар... Ми запитуємо, коли нарешті місцевий бюджет закупить ліки для лікарень, відремонтує дороги? Але при цьому не кажемо, де він на все це візьме гроші».

Думки з приводу

Олександр БОНДАР, народний депутат України, міністр економіки та інфраструктури опозиційного уряду:

— Ідея була б нормальна, якби це не було черговою маніпуляцією з передвиборчими обіцянками президента. Обіцялося п’ять років податкових канікул для малого бізнесу. Малий бізнес зараз визначено законодавством, що це певні підприємства, які мають певну кількість людей і обсяги виробництва. Зараз хочуть поміняти цю норму на нову і назвати її «сімейний бізнес» і лише для нього зробити податкові канікули. Це менше втрат для бюджету, якщо для них зробити податкові канікули. Якби це робилося раніше і на підставі цього обіцяли б податкові канікули, було б усе нормально. Але зараз втратять велику кількість підприємств, які не тільки не матимуть податкові канікули, а й втратять єдину систему обкладання податком. Бо буде дуже звужено поняття малого бізнесу. Хочу подивитися на реакцію малих підприємців, які зараз користуються єдиним оподаткуванням, — таких 4,2 мільйона. Скільки із них підпаде під сімейний бізнес, важко сказати. Думаю, не дотягне і до мільйона. Будуть перереєстровуватися під сімейний бізнес, це ж не проблема — набрати родичів, зареєструвати підприємство... Але це втрата темпу і довіри малого бізнесу до стабільності податкової системи. У законах, які регламентують оподаткування малого бізнесу, дійсно є зловживання — треба вилучити частину підприємств, які користуються цим податком, навести лад у системі. Але тепер вводити нову систему замість тієї, що вже працює багато років, — це викличе дуже серйозне нерозуміння у малого і середнього бізнесу.

Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат України:

— Законопроект, який з’явився на сайті Держкомпідприємництва, здатний знищити всю надію малого бізнесу. Бо під виглядом введення якогось нового поняття про сімейне підприємництво водночас звужують спрощену систему оподаткування. Тобто план уряду вимальовується такий: з малого бізнесу здерти дві шкури, а великому надати чергові преференції. Ми боротимемося з цими законодавчими ініціативами і не дозволимо звузити систему спрощеного оподаткування. Законопроект вводить, з одного боку, нове поняття «сімейне підприємство», де має бути до п’яти працюючих і тільки родичі. Деякі посадовці, може, і мають сімейний бізнес, але здебільшого у мешканців України родичі розпорошені по всій країні, і працюють найняті особи. Це — мертвонароджена ідея. Але прикінцевими положеннями цього законопроекту пропонується по-іншому розглядати закон про спрощену систему оподаткування. Там перелічено заборони, що не може бути сімейним бізнесом, — гральний бізнес, фінансові установи, оптова торгівля... Хоча не визначено, що таке опт: десять пар шкарпеток — це опт чи роздріб?