Рішенням звернутися до Верховної Ради України завершилася конференція на тему «Життю та здоров’ю дітей, постраждалих від аварії на ЧАЕС, турботу держави». Організували її, запросивши 22 квітня до села Поліського Коростенського району, Житомирська обласна рада, адміністрація і районна рада Коростенського району, регіональний центр соціально-психологічної реабілітації населення, яке постраждало від аварії на ЧАЕС. 

Йшлося про сучасний стан та актуальні завдання діагностики, лікування, оздоровлення, харчування дітей, забезпечення виконання Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо надання пільг та компенсацій потерпілим дітям. 

Вів конференцію голова постійної комісії обласної ради з питань Чорнобильської катастрофи Сергій Бутенко, а виступили на ній медики, науковці, представники органів влади, причетні до вирішення цих питань.

Обговорення вийшло далеко за тему, заявлену в назві конференції. Тональність виступів була різною. Голова Союзу жінок України «За майбутнє дітей» Валентина Семенюк-Самсоненко, наприклад, наполягала на необхідності добиватися виконання всіх пільг, передбачених законом. У виступах називалися смішні суми компенсацій, які виплачуються в «зонах» (наприклад, дві гривні з копійками), але заклик скасувати такі пільги, натомість спрямувати ці гроші, бо в державному масштабі набігає чималенька сума, на вирішення реальних проблем, оплесків не викликав. На конференції пролунали й такі думки: варто все-таки розібратися, де на здоров’я людей, у тому числі й дітей, справді вплинув Чорнобиль, а де зовсім інші причини, наприклад, пияцтво батьків. Ще одна теза: бідність треба латати не наданням пільг, а створенням усіх умов для того, щоб люди могли заробляти гроші. Та й узагалі, варто розібратися, які території сьогодні справді забруднені. Голова обласної ради Віталій Француз почав свій виступ з тези, що скільки не змінювалися уряди, яка політична сила не приходила до влади, вимоги закону про соціальний захист чорнобильців не виконуються повною мірою, бо це й неможливо. Пільги призупиняються іншими законами. Тому потрібно говорити людям правду і переглядати закон. Зокрема, й для того, щоб можна було впливати на соціально-економічний розвиток територій.

Народний депутат України Сергій Пашинський нагадав, що астрономічні суми було витрачено не на ліквідацію наслідків аварії, а на пільги та на утримання чиновників, які розподіляли ті мільярди. А з кожним роком, як він висловився, «шантажувати Київ дедалі важче».

Лейтмотив був такий: Чорнобиль не повинен бути болем дітей, які народилися через десять років після аварії, — для них це має бути просто сторінка з підручника історії.

Житомирська область.