З кожним роком проблеми депресивних територій у нашій країні тільки загострюються. А механізмів їх вирішення немає, як немає і статистики про їх кількість. Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська (на знімку) перед засіданням «круглого столу» на тему «Депресивні регіони України: стан та перспективи розвитку».
За словами Наталії Королевської, проаналізувавши міжнародний досвід, комітет напрацював пакет антикризових і антидепресивних заходів стосовно подолання бідності і покращення якості життя людей.
Ці заходи — невідкладні, наголосила глава профільного комітету. Це економічні стимули (а не бюджетні преференції) як на місцевому, так і на державному рівні.
«Щодо загальнодержавного рівня, то відповідні заходи стосуються територій пріоритетного розвитку, так званих вільних економічних зон — технопаркових, промислових, індустріальних», — пояснює Наталія Королевська.
Стосовно можливих інструментів органів місцевої влади, то комітет виокремив три базові речі: ефективне використання бюджету, можливість надання за спрощеною процедурою оренди землі і можлива процедура спрощення порядку повернення державних об’єктів у комунальну та державну власність. «Бо у більшості депресивних регіонів промислові підприємства було приватизовано», — уточнює голова комітету.
Крім того, Наталія Королевська вважає, що треба створювати стимули для розвитку малого і середнього бізнесу на депресивних територіях. Для цього необхідно, переконані у профільному комітеті, зокрема, відкривати професійні консультативні центри для стимулювання підприємницької ініціативи.