У Чернівецькій обласній адміністрації відбулася робоча зустріч її голови Михайла Папієва, голови Чернівецької обласної ради Івана Шилепницького з румунською делегацією на чолі з головою Сучавської повітової ради Георгієм Флутуром.
Під час зустрічі сторони обговорили важливі аспекти транскордонної співпраці між Буковиною та Сучавським повітом. За словами Михайла Папієва, основне питання — це пошук шляхів активізації співробітництва в межах єврорегіону Верхній Прут. 28 травня відбудеться засідання, на якому головування в єврорегіоні вчергове перейде до керівників Сучавського повіту. Найголовніше — реальне наповнення транскордонного співробітництва проектами, які сприяли б пожвавленню економіки та поліпшенню життя людей. Керівники Буковини та Сучави мають намір звернутися до Євросоюзу стосовно спільного фінансування цих проектів. Передусім це стосується митних переходів між Україною та Румунією, екологічних проектів, розвитку лісового господарства, попередження повеней та інших надзвичайних ситуацій на річках Прут та Сірет. Також намітили спільні тристоронні проекти, до яких, крім України та Румунії, запропонують долучитися й Молдові.
Багато напрацювань і щодо розвитку туризму. Домовились продовжити туристичні маршрути Сучавського повіту на територію Буковини. А вона має що запропонувати навіть найприскіпливішим туристам. Це і старовинна архітектура Чернівців, і Хотинська фортеця, і рекреаційні зони в Карпатах та акваторії Дністра. До того ж, ураховуючи, що Румунія є членом Євросоюзу, сподіваємося, що вдасться проторувати коротший шлях до Брюсселя задля фінансової підтримки спільних проектів.
За словами Георгія Флутура, зустріч із новим керівником Буковини йому сподобалася насамперед тому, що Михайло Папієв є прагматиком та професіоналом, тому й підходи до розв’язання проблем однакові. Щоправда, домовленості, яких було досягнуто раніше, так і не виконано у зв’язку з проведенням виборів і в Україні, і в Румунії. Одразу після завершення візиту розпочнеться підготовка до бізнес-форуму за участі бізнесових кіл Буковини та Сучави. Результатом має стати поглиблення ділових зв’язків, що у свою чергу заново «запустить» двигун транскордонного співробітництва, створить Бізнес-центр та залучить до співпраці Торгово-промислову палату, асоціації малого та середнього бізнесу і туризму, а також сільськогосподарські товариства.
Наразі є два напрями співпраці, до яких планують залучати кошти Євросоюзу. Передусім це охорона навколишнього середовища в акваторіях річок Сучава, Сірет, Прут. Буде розроблено глобальний проект для цих річок та прибережних територій. Також до Єврокомісії подано спільний проект із збереження та відтворення карпатських лісів. Другий напрям — розвиток дорожнього господарства. Побудова сполучень між Сучавою та КПП «Шепіт».
На думку Михайла Папієва, міждержавні відносини формуються саме завдяки співпраці між регіонами.
Обговорювали сторони також і питання закриття п’яти митних переходів на території Буковини. Річ у тім, що з моменту набуття Румунією статусу члена Євросоюзу вона має виконувати закони європейської спільноти, а ними не передбачені місцеві митні переходи. Всі вони повинні набути статусу міжнародних та мати відповідну інфраструктуру. На жаль, попередня влада згаяла час і це вилилося в серйозну проблему. Михайло Папієв звернувся з цим питанням до центральної влади, щоб у проекті бюджету перебачили 52,5 мільйона гривень для облаштування митних переходів.
 
Чернівецька область.