Прокуратура виявила численні порушення в організації дитячого харчування у столичних школах і садках. Малих киян годують простроченими продуктами, крім того, в жодному районі міста не забезпечили виконання норм харчування на рівні, затвердженому Кабінетом Міністрів України. Про це йшлося на міжвідомчій нараді з питань організації дитячого харчування, що відбулася в міській прокуратурі.
— Згідно із Законом України «Про освіту», за організацію харчування в навчальних закладах відповідають місцеві органи виконавчої влади та керівники навчальних закладів, — роз’яснює заступник прокурора міста Києва Вадим Горан. — Проте, як з’ясувалося під час перевірок, місцева влада нехтує своїми обов’язками.
Щоквартально Головне управління освіти і науки КМДА, відповідно до затверджених урядом норм та даних Головного управління статистики щодо середніх цін на продукти харчування, розраховує вартість натурального продуктового набору, яким мають забезпечити кожного столичного учня. У першому кварталі цього року дітей перших—четвертих класів мали годувати на 6 гривень 47 копійок на день, 5—11 класів — на 7 гривень 70 копійок, що на 16 відсотків більше, ніж в аналогічному періоді 2009 року. Але на практиці ціна гарячого обіду з минулого року не змінилася.
У Деснянському, Дніпровському, Солом’янському та Святошинському районах вартість обіду є найнижчою в місті. На борщ та другу страву для дітей 1—4 класів витрачають від 4,50 грн. до 5,20 грн. (за середньоцінової норми 6,47 грн. на день). Та навіть у тих районах, де справи йдуть найкраще, не забезпечується виконання затверджених норм харчування.
— Органами прокуратури Києва за результатами проведеної перевірки цього року внесено понад 30 подань, приписів та два протести, за наслідками розгляду яких відшкодовано понад 9 млн. гривень, — повідомив на нараді Вадим Горан.
Фото Богдана МАСЛЯНИКА (з архіву «Голосу України»).