Минулої п’ятниці до парламенту для ратифікації надійшла угода щодо продовження терміну дислокації Чорноморського флоту Росії на нашій території.
На думку лідера фракції БЮТ Івана Кириленка, цей сесійний тиждень потрібно присвятити виключно економічним та соціальним питанням. «Опозиційні сили налаштовані не на деструктив і блокування, а на розгляд державного бюджету і всього, що з ним пов’язано», — сказав депутат. Він також наголосив: «Опозиція вважає, що питання ратифікації в зал виносити не можна».
Натомість лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запропонував включити до порядку денного питання ратифікації. Це викликало протест опозиції. Коли словесна перепалка набрала обертів, мікрофони депутатів вимкнули. А журналістам пояснили, що це сталося з технічних причин.
У свою чергу лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко запропонував включити до порядку денного два проекти постанов: про неприйнятність перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, а також про створення тимчасової слідчої комісії щодо підписаної в Харкові угоди.
Лідери опозиційних фракцій БЮТ і «НУ—НС» заявили, що питання ратифікації не можна розглядати за жодних обставин. Зокрема через те, що воно суперечить національним інтересам, загрожує територіальній цілісності країни і не відповідає Конституції. 
Сьогодні парламент має розглянути в другому читанні Державну програму економічного та соціального розвитку на 2010 рік. А також проект державного бюджету. Головний кошторис країни, як повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на засіданні погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій та представників комітетів, надійшов до парламенту у п’ятницю.
Загалом до порядку денного вівторка включено 26 питань. У середу народні обранці мають розглянути проект закону про внесення змін до закону «Про телебачення і радіомовлення» (щодо національних теле- та радіокомпаній України) та зміни до деяких законодавчих актів (про подолання соціального сирітства в сім’ях громадян, які працюють за кордоном). У четвер сесія має розглянути дві постанови щодо проведення парламентських слухань «Стратегія гуманітарної політики сучасної України» та «Покращення бізнес-клімату шляхом удосконалення законодавства у сфері дозвільної системи та ліцензування». Крім того, народні обранці мають обговорити зміни до закону «Про Конституційний Суд України» (щодо гарантії права судді на поновлення на посаді), а також ухвалити низку кадрових питань. Зокрема про обрання та звільнення суддів та про припинення повноважень членів Нацради з питань телебачення і радіомовлення. У п’ятницю після години запитань до уряду народні депутати заслухають три звіти тимчасових слідчих комісій і розглянуть три законопроекти.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
А тим часом:
Минулих вихідних у Севастополі відбулася низка заходів на підтримку угод, підписаних президентами України та Росії. Міська рада зібралася на позачергову сесію, щоб одностайно прийняти звернення до Верховної Ради України з закликом ратифікувати підписані документи. А під стінами міськради відбувся мітинг на підтримку пролонгації термінів базування російського флоту в Севастополі. 
Натомість у Львові (на знімку ліворуч) на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку відбувся велелюдний мітинг протесту проти підписання чорноморського договору. Заступник голови Львівської облради Роман Ілик під час виступу повідомив, що депутати облради збираються виїхати до Києва, щоб сьогодні провести під стінами Верховної Ради виїзне засідання обласної ради проти ратифікації договору про продовження перебування Чорноморського флоту Росії. Аналогічне рішення прийняла і Тернопільська облрада.
Фото Олексія СУВИРОВА (УНІАН) та Ігоря Хомича (УНІАН).