На Рівненщині спостерігається тенденція до зростання заборгованості з виплати зарплати, платежів до Пенсійного фонду та Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття. На цю актуальну тему розмовляємо з першим заступником прокурора Рівненської області старшим радником юстиції Володимиром Мойсейцем (на знімку).
— Скільки заборгували людям у зарплаті на Рівненщині?
— Більш як 17 мільйонів гривень, з яких майже 13 мільйонів припадає на економічно активні підприємства. І це за того, що офіційна статистична звітність за встановленими методиками обчислення показників охоплює лише 70 відсотків підприємств і організацій, які використовують найману працю: до органів статистики про заборгованість з виплати зарплати звітують лише суб’єкти господарювання, кількість працівників яких становить понад 50 осіб.
— Але ж і ті, хто не звітує, можуть мати борги у зарплаті, тож ця цифра насправді більша. То як прокуратура допомагає людям домогтися зарплати?
— Після втручання прокуратури з початку року вдалося погасити борги у зарплаті на суму близько 15 мільйонів гривень. Так, за приписом прокурора Рівненського району, внесеним керівнику ВАТ «Рівненський ливарний завод», працівникам цього товариства виплачено понад 400 тисяч гривень заборгованої зарплати. А прокурором міста Кузнецовська порушено та вже скеровано до суду кримінальні справи за ч.1 ст.175 КК України відносно керівників ТзОВ «Укр-Захід-Енергобуд» та ТОВ «Варіант», які безпідставно не виплатили зарплату працівникам відповідно на 220 тисяч та 98 тисяч гривень. Загалом у цьому році органи прокуратури області у сфері оплати праці порушили 17 кримінальних справ, 9 уже направили до суду, внесли 114 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 78 посадовців.
— А як співпрацюють у питаннях погашення боргів із зарплати з вашим відомством уповноважені державою контролюючі органи?
— Чесно кажучи, не дуже ефективно. Ось лише кілька прикладів. Прокуратура області провела перевірку в Головному управлінні праці та соціального захисту населення ОДА. З’ясувалось, що працівники відділу оплати праці та соціально-трудових відносин цього управління не організували та не провели жодної перевірки з питань своєчасної виплати зарплати і у минулому, і в поточному році. Їх робота зводилася лише до збору відомостей про заборгованість із зарплати та організації роботи обласної комісії, яка, до речі, торік «засідала» лише шість разів, а нинішнього — один.
Територіальна державна інспекція праці в області теж не вживає ефективних заходів для погашення заборгованості із зарплати, не контролює діяльність інспекторів праці. Відтак вони виявляють дріб’язкові порушення, не завжди контролюють виконання внесених приписів, тому ці заходи істотно не впливають на зменшення заборгованості. Через низьку якість матеріалів та відсутність підстав реагування, з надісланих до органів прокуратури області 48 матеріалів для прийняття рішення в порядку ст. 97 КПК України лише кожен третій став підставою для порушення кримінальної справи.
Окремі інспектори праці у разі виявлення грубих порушень законодавства про працю матеріали в правоохоронні органи не скеровували. Ось лише декілька фактів. Галузевим відділом прокуратури області встановлено, що державним інспектором праці Сарненського району під час перевірки ВАТ «Сарненське АТП-15640» виявлено факт невиплати упродовж вересня—грудня минулого року 49 працівникам товариства 80 тисяч гривень заробітної плати. Однак матеріали для прийняття рішення у порядку ст.97 КПК України інспектором праці до прокуратури не направлено. Аналогічно, вже у цьому році не направлено матеріали про виявлену невиплату заробітної плати більше місяця на Сарненському АТП-1762 та підприємстві «Водозабір».
— Всі ми знаємо, що в області є випадки виплат зарплати у конвертах. Як із викоріненням цього ганебного явища?
— На жаль, матеріали про виявлені факти виплати зарплати у конвертах або нелегальні трудові відносини в органи прокуратури практично не направляються, хоча у звіті податкової міліції за перший квартал цього року йдеться, що їх виявлено 133 випадки. Тут, користуючись нагодою, хочу звернутись до свідомості самих громадян. Роботодавцям вигідна форма розрахунків у конвертах, бо це звільняє їх від сплати відрахувань до Пенсійного фонду, із соцстраху тощо. А ось людина, чиї трудові відносини не оформлені належним чином, практично соціально незахищена — вона не може претендувати на виплату за лікарняними листками, їй не зараховується трудовий стаж тощо. У Рівному відомий випадок, коли жінка фактично нелегально працювала в перукарні, отримувала зарплату в конверті. Коли ж вона раптово померла, її неповнолітня донька не може претендувати на отримання передбаченої законодавством допомоги.
— Чи гостра в області проблема із відрахуваннями до Пенсійного фонду?
— Про це сама за себе «скаже» цифра — понад 36 мільйонів гривень. Найбільша заборгованість у Рівному (12 млн. грн.), Сарненському (2,5 млн. грн.), Рокитнівському (863 тис. грн.) та інших районах. За такої складної ситуації органи Пенсійного фонду України мали б повніше використовувати свої повноваження і вживати заходів зі стягнення заборгованості та притягнення винних до відповідальності. Тим часом за документами прокурорського реагування до Пенсійного фонду цього року відшкодовано майже 4 мільйони гривень. Скажімо, тільки за приписом прокурора Гощанського району з приватного підприємства «Овас-цукор» до Пенсійного фонду стягнуто недоїмки на 153 тисячі гривень.
До речі, по області є 1,8 мільйона гривень боргу і до Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття, який намічено погасити до 1 жовтня цього року. Саме погашення заборгованості було темою для серйозної розмови на розширеній колегії прокуратури області за участю представників влади та контролюючих органів.
Записала Олександра ЮРКОВА.
Рівне.