Україна посіла 181-ше місце зі 183 можливих у рейтингу податкових систем Payіng Taxes 2010. Гірше справи йдуть тільки у Венесуелі та Білорусі. Згадане дослідження було проведено компанією Appleton Mayer з 5 по 19 квітня 2010 року на замовлення Світового банку.

Аналітики Appleton Mayer відзначають, що дисбаланси податкової системи України створюють нерівномірні податкові навантаження і, як результат, призводять до збільшення зростання тіньового сектору економіки, ухилення від оподаткування, зменшення податкових надходжень.
Особливо гостро ці явища почали проявлятися з початком фінансово-економічної кризи. Падіння попиту на цільових ринках, неконтрольоване збільшення вартості базових ресурсів, хаос на валютному ринку поставили на межу виживання бюджетоутворюючі галузі.
Як повідомляє газета «Дело», 81% опитаних компаній, що працюють в Україні, заявили про значне погіршення ситуації в сфері оподаткування в 2009 році. Серед ключових проблем, які заважають розвитку бізнесу, майже всі респонденти (94%) відзначили нестабільність податкового законодавства, відсутність прозорих і стабільних «правил гри» (94%), брак реальних правових гарантій у платників податків (92%), недопрацьоване і неузгоджене податкове законодавство (88%).
Цікаво, що більшість опитаних не вірять у можливість партнерських взаємин між фіскальними органами і платниками податків. Лише 3% респондентів заявили, що таку систему можливо налагодити в найближчі два-три роки.
Вихід із ситуації більшість опитаних бачать в оптимізації кількості податків і зборів і спрощенні процедури їх адміністрування (89%). Водночас у поблажливість нинішньої влади не вірить ніхто: 66% опитаних керівників компаній, які працюють в Україні, вважають, що цього року ситуація зміниться на гірше.