Конституційний суд України (КС) відмовив у відкритті провадження по справі за зверненням Віктора Ющенка та 50 народних депутатів щодо конституційності базування іноземних військових сил на території України після 2017 року. 
Відповідні ухвали було винесено 20 квітня у переддень підписання угоди між Україною та Російською Федерацією щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ в Криму. КС мотивував своє рішення тим, що дане питання йому не підвідомче, адже в зверненнях йде мова про практичне застосування норм Основного Закону, а КС не надає консультацій із правозастосування, а лише тлумачить положення Конституції. При цьому прес — служба КС зазначила, що розгляд даного питання можливий, у випадку, якщо заявник змінить формулювання звернення та надасть необхідні обґрунтування.
Нагадаємо, що протиріччя викликають дві норми Конституції. Відповідно до частини 7 статті 17, на території України не допускається розташування іноземних військових баз. Однак, пункт 14 розділу XV «Перехідних положень» Основного Закону передбачає можливість використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою.