Кабінет Міністрів завершив розробку проекту закону «Про Державний бюджет на 2010 рік» і передає його на розгляд Верховної Ради України та громадськості. Про це, як повідомляє прес-служба КМ, розповів Прем’єр-міністр Микола Азаров за підсумками позачергового урядового засідання.
За словами М. Азарова, в держбюджеті в повному обсязі враховано видатки на виконання закону про підвищення соцстандартів: «Мало того, суми, які громадяни недоотримували внаслідок невиконання попереднім урядом цього закону, будуть їм виплачені». Микола Азаров зауважив, що на засіданні були ухвалені документи, спрямовані на усунення диспропорцій пенсійного забезпечення, якими, зокрема, пропонується обмежити максимальний розмір пенсії дванадцятьма прожитковими мінімумами для осіб, що втратили працездатність, — тобто 8,3 тис. грн.
Він повідомив також, що пенсії пропонується призначати за спеціальними законами (народним депутатам, державним службовцям, науковцям тощо) тільки при досягненні загальновстановленого пенсійного віку. Водночас ті народні депутати, державні службовці, прокурори, судді, які продовжують працювати після виходу на пенсію, отримуватимуть пенсію на загальних підставах відповідно до норм Закону «Про загальне обов’язкове державне пенсійне страхування» і лише після закінчення трудової діяльності — відповідно до спеціальних законів. «Ці зміни не будуть поширюватися на пенсіонерів, яким уже призначено пенсію», — наголосив урядовець.
Прем’єр додав, що уряд розглянув низку законопроектів, які впливають на наповнення дохідної частини бюджету: законопроекти щодо оподаткування предметів розкоші та високоприбуткових операцій. Зокрема, пропонується ввести податок на квартири площею більше 300 кв. м і будинки — понад 500 кв. м, збільшити ставки акцизного збору на престижні високовартісні автомобілі (більш як 50 тис. євро) та мотоцикли (більш як 10 тис. євро), запровадити оподаткування яхт, літаків, гелікоптерів, збільшити акцизні збори на алкогольну й тютюнову продукцію. Переглядаються, за його словами, також ставки оподаткування за користування радіочастотами.
Крім того, уряд передбачає впровадити податкові норми, які дадуть змогу запобігти втратам бюджету: комплексний контроль за повнотою відображення податкових зобов’язань, посилення контролю за сумнівними операціями суб’єктів господарювання, вдосконалення оподаткування банківських установ. Передбачено також норми, які попереджають корупцію у сфері адміністрування ПДВ.
Водночас Прем’єр-міністр спростував спекуляції стосовно збільшення податків на телевізійну рекламу, на земельні ділянки. Він запевнив, що підвищення фіскального тиску не буде.
«Деякі норми можуть трактуватися нашими опонентами як непопулярні, але всі повинні пам’ятати, що країна в кризі, а казна розкрадена», — наголосив Прем’єр-міністр.