Голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида прийняв делегацію краю Височина та Генерального консула Чеської Республіки у місті Львові Давида Павлиту. Під час бесіди, яка проходила в атмосфері дружби і повної довіри, обговорено увесь аспект співробітництва між двома краями-побратимами.
Олександр Ледида пообіцяв і надалі посилювати бізнесові та культурні зв’язки. «Україну та Чеську Республіку пов’язують історичне минуле та економічні реалії сьогодення. Щоправда, у наших громадян є проблема з перетином кордонів, адже ЄС запровадив досить жорсткі умови візового режиму. Але я переконаний: обіцянка Президента України буде виконана, і візовий режим з Євросоюзом спростять уже в найближчому майбутньому», — зазначив він.
Під час зустрічі сторони торкнулись і питання трудової міграції. Адже сьогодні в Чеській Республіці працюють тисячі закарпатців. Захист їх прав та визначення правового статусу, запевнив голова облдержадміністрації, є одним з пріоритетних завдань влади. Зі свого боку, Генконсул Чеської Республіки у Львові Давид Павлита наголосив: «Партнерські відносини з Україною завжди були важливими для Чеської Республіки. Адже спільно нами втілено в життя багато проектів і на майбутнє також заплановано чимало. Тож спрощення візового режиму між ЄС та Україною стане великим кроком уперед для обох країн».
Багато років Закарпаття підтримує партнерські стосунки із краєм Височина. В ході зустрічі голова чеського міста Їглава висловив думку, що у співпраці областей є великий потенціал. «У нас надзвичайно великий простір для співпраці, адже обидва наших краї мають туристичний потенціал, зокрема туристичний», — зауважив він.
Наприкінці зустрічі, як повідомили в управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації, чеська сторона висловила бажання відкрити в Ужгороді пункт почесного консула Чеської Республіки. Наявність його розширить і поглибить всебічні контакти, навіть на рівні окремих громадян.
 
Закарпатська область.