Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер зустрівся із Комісаром з європейської політики сусідства та розширення Штефаном Фюле. На початку зустрічі В. Литвин зазначив, що взаємини України з європейським співтовариством «є одним із небагатьох чинників, які консолідують парламент». Голова Верховної Ради підкреслив, що зараз у відносинах України з Євросоюзом «є гарна можливість перетворити енергію слів на енергію дій», і висловив переконання, що візит Ш. Фюле сприятиме забезпеченню «планової результативної роботи».
При цьому В. Литвин наголосив на важливості виконання Україною «домашньої роботи» у питаннях євроінтеграції. Керівник парламенту також назвав «ключовим завданням для країни збереження політичної свободи, свободи слова, цивілізований розвиток економічних свобод» і налагодження діалогу, в  тому числі, між владою та опозицією. При цьому він висловив думку, що країна «повинна мати потужну опозицію, що дозволить приймати хірургічно тонкі рішення».
У свою чергу, Комісар з європейської політики сусідства та розширення зазначив, що його візит в Україну започатковує «системний діалог», наголосивши, що нині «можна говорити про сумісність нашого порядку денного євроінтеграції України і програми реформ, над якою працює ваш уряд».
Виконання Україною своєї «домашньої роботи», сказав Ш. Фюле, наблизить її до ЄС, відзначивши важливу роль Верховної Ради у процесі євроінтеграції.
* * *
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся у четвер з президентом — головою правління ВАТ «Банк ВТБ» Андрієм Костіним та керівником представництва банку в Україні Вадимом Пушкарьовим. Під час зустрічі обговорено результати першого п’ятиріччя діяльності банку, який відповідно до затвердженого НБУ розподілу банків за активами увійшов до числа найбільших банків. Під час розмови йшлося про активну роботу банку з фінансування різних галузей української промисловості та окремих великих промислових проектів. Керівники ВАТ «Банк ВТБ» поділилися планами щодо налагодження тіснішої співпраці між фінансовими установами та підприємствами реального сектору економіки України та Росії.
Обговорювалися також питання, пов’язані з розвитком та вдосконаленням українського законодавства, яке регулює відносини у банківсько-фінансовій сфері та впливає на поліпшення інвестиційного клімату. За словами В. Литвина, ті рішення, які ухвалювалися Верховною Радою України під час загострення фінансово-економічної кризи, «певною мірою мали передвиборний характер, і це потрібно виправляти». «Ми з оптимізмом дивимося на перспективи подальшого розвитку України і готові до взаємодії та поглиблення співробітництва», — зазначив голова правління ВАТ «Банк ВТБ» А. Костін.
***
А вчора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин прийняв Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Вірменія в Україні Армена Хачатряна (на знімку) у зв’язку із завершенням дипломатичної місії в Україні.
Під час зустрічі В. Литвин наголосив на високому рівні двостороннього політичного діалогу і відсутності проблем у взаєминах між Україною та Вірменією. Голова Верховної Ради України висловивс я за подальший розвиток міжпарламентських відносин, відмітивши плідну співпрацю делегацій у міжнародних парламентських організаціях.
В. Литвин також назвав «колосальними» можливості розвитку відносин наших держав у гуманітарній сфері та відзначив позитивну роль, яку відіграє у цьому процесі вірменська діаспора в Україні.
Голова Верховної Ради України висловив послу вдячність за роботу щодо активізації двосторонніх відносин.
У свою чергу, А. Хачатрян подякував В. Литвину за «доброзичливе ставлення до Вірменії, її Посольства в Україні і до мене особисто», заявивши, що у його країні очікують на офіційний візит Голови Верховної Ради України на чолі парламентської делегації.
Торкаючись двосторонніх відносин, посол зазначив, що за останні роки, зокрема, значно збільшився товарообіг між нашими країнами, і висловив думку, що міждержавні контакти надалі будуть тіснішими.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.