Спочатку заборонити, потім довго думати, а як же наситити ринок. Саме так діє горезвісний Россільгоспнагляд, що заборонив 28 липня ввезення молочних виробів українських виробників. Оскільки Росія затято продовжує вважати Крим своєю територією, заборона торкнулася і півострова.
Віднедавна кримчани стали помічати нестачу молока на полицях магазинів. Річ у тому, що кримські молокозаводи здатні виробити на рік не більш як 300 тисяч тонн молока — за потреби в 900 тисяч тонн. Решта завозилася з материкової частини України. Заборона російського контролера сільгосппродукції напряму ударила по мешканцях Криму. Полиці супермаркетів, звісно, не порожні, але й не наповнені цілком, особливо у великих містах. Заміщення української російською продукцією особливого ефекту не дає. Не може Краснодарський край наситити Крим молоком і молочною продукцією.
А щодо цін — про них можна говорити довго. Приміром, літр молока виробництва Сакського молокозаводу, розфасований у пакети, обійдеться в 20 рублів (6,5 гривні), а продукція Краснодарського заводу, щоправда, в «тетрапаку» — уже в 70—80 рублів (23—25 гривень). Те саме стосується ряжанки, йогуртів, сметани та інших молочних продуктів. Ціни українських виробників не настільки високі, як російські, тим більше, що вони більш звичні для кримчан.
Крім того, в окупованому Криму не вистачає кукурудзи, картоплі, помідорів, м’яса. Так звана кримська влада навіть звернулася із цього приводу до Россільгоспнагляду з проханням зняти заборони й зараз чекає відповіді.
Крим.