Стаття 57 Закону України «Про освіту» гарантує виплату надбавок за вислугу років, допомоги на оздоровлення, безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням для педагогів, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу.
У 1997—2002 роках ці державні гарантії були тільки на папері. У 2004-му Верховна Рада ухвалила Закон України «Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту» педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів», відповідно до якого держава визнала кредиторську заборгованість із зазначених виплат і зобов’язалася погасити її протягом 2005—2009 років.
Проведена Рахунковою палатою перевірка виконання зазначеного закону показала, що 4458 педпрацівників освітніх установ Вінницької, Кіровоградської та Хмельницької областей не отримали належних їм виплат у сумі 0,7 млн. грн. Крім того, місцевим органам влади Вінниччини не компенсовано з державного бюджету виплати, здійснені педпрацівникам за рахунок коштів місцевих бюджетів згідно з рішеннями суду на 2,7 млн. грн.
Пропозиції Колегії Рахункової палати щодо усунення причин невиконання закону про реструктуризацію у повному обсязі, надані у 2007 році за результатами попередньої перевірки, Мінфін і МОН проігнорували.
За офіційними даними МОН та звітності Державного казначейства, загалом по Україні вимоги закону з виплат заборгованості педпрацівникам у 2009 році виконано. А за результатами аудита Рахункової палати встановлені у згаданих областях численні порушення свідчать про зворотне.
Прес-служба Рахункової палати.