Традиційний Сорочинський ярмарок вирішили проводити навіть під свист куль на сході. Офіційно найвідоміше в Україні торжище відкриють сьогодні, 19 серпня, об 11-й годині. Хоча стартував Сорочинський ярмарок ще у понеділок. І, як завжди, триватиме цілий тиждень, до неділі включно. Попри те, що не тільки деякі політики та громадські діячі, а й місцеві ради (зокрема, Миргородські районна і міська, Великосорочинська сільська) наголошували на недоцільності його проведення під час бойових дій на сході нашої держави. Мовляв, співати, танцювати і веселитися тоді, коли за кількасот кілометрів звідси гинуть люди, просто аморально. Зрештою, за таких умов достатньо серйозною є загроза провокацій і терористичних актів, від яких можуть постраждати і ярмаркувальники.

Однак такі перестороги організатори дійства — керівники ТОВ «Сорочинський ярмарок» — називали «політичним піаром», підступами своїх недругів і навіть спробами останніх «зруйнувати, а потім здійснити рейдерське захоплення ярмарку». На думку організаторів торжища, його скасування стало б, по суті, капітуляцією перед реальними ворогами, а проведення, навпаки, засвідчить силу духу українців, їхню здатність згуртуватися перед найсерйознішими викликами і загрозами. Саме тому девізом цьогорічного ярмаркування обрали більш ніж актуальне гасло «Україна єдина». Водночас посилили охорону та заходи безпеки, скасували нічні дискотеки і феєрверки.

Вечірні концерти зірок і зірочок вітчизняної естради на головній сцені Жабокрицького майдану будуть. Однак завершуватимуться вони хвилинами мовчання з вшанування світлої пам’яті загиблих за Україну. Водночас кожен охочий зможе долучитися до збору коштів на підтримку наших військових — для цього на ярмарковій площі встановлять прозорі скриньки. Вагому суму обіцяють перерахувати для армії після завершення дійства й самі розпорядники торжища. В усьому іншому нинішня програма Сорочинського ярмарку фактично нічим не відрізняється від попередніх.

Тож знову і знову виїжджатимуть до гостей на волах знамениті гоголівські герої, співатимуть і танцюватимуть численні фольклорні колективи, для яких за традицією тут організовують окремий фестиваль. Як і раніше, діятимуть майстер-класи з приготування національних страв (цьогоріч уперше для цього використають іще й щойно споруджену етнопіч), виготовлення гончарних виробів, ляльок-мотанок та інших оберегів, розучування українського гопака... Вкотре на честь свята Спаса влаштують освячення яблук і меду та «іменні» віншування сала й полтавської галушки.

І, звичайно, всі розкошуватимуть в океані дивотворів народних майстрів. Їхнє містечко за кілька останніх років істотно розрослось. Але організатори дійства запевняють, що й цього разу воно не буде порожнє. Згідно з офіційною інформацією від ТОВ «Сорочинський ярмарок», оприлюдненою на його сайті, більш як половина учасників торжища зі своїм крамом заїхали на Жабокрицький майдан ще в неділю.

Полтавська область.

Знамениті сорочинські воли та їхні погоничі вже виглядають ярмаркувальників.

Фото автора.