Районна станція юних туристів (40 працівників та 760 гуртківців) створена розпорядженням голови Хустської райдержадміністрації в грудні 2006 року. Відділом освіти видано відповідний наказ у червні 2007-го.
А вже у травні 2009 року колектив СЮТ поставили перед фактом: окремі приміщення СЮТ, в яких діти займалися в гуртках з водного виду туризму та велотуризму, райрада віддала в оренду приватним підприємцям. Про конкурс не знали ні районний відділ освіти, ні СЮТ. І це незважаючи на Закон України «Про освіту», де чітко прописано: освітянські об’єкти, що фінансуються з бюджету, а також підрозділи, технологічно пов’язані з навчальним та науковим процесом, не підлягають приватизації, перепрофілюванню або використанню не за призначенням. Доречно зазначити, що приміщення СЮТ завжди належало освітянам.
Працівники станції не раз звертались до органів місцевого самоврядування з проханням скасувати рішення про здачу приміщень в оренду. Адже вони абсолютно не зайві для установи. Писали прем’єр-міністру, народним депутатам... На жаль, вони нічим не допомогли і в кінцевому рахунку все звелося до звинувачення районного відділу освіти та станції юних туристів у незаконному використанні нерухомого СП.
На цей час підприємець володіє документом на право оренди корпусу, в якому, між іншим, знаходиться майно закладу на значну суму.
Районна станція юних туристів за два роки існування досягла значних успіхів. Гуртківці беруть активну участь у змаганнях та заходах, де займають призові місця. З результатами їхньої роботи ознайомились та високо оцінили відвідувачі міжнародної виставки «ТУРЄВРОЦЕНТР—ЗАКАРПАТТЯ-2009» в Ужгороді, та XІІІ міжнародної виставки навчальних закладів «Сучасна освіта в Україні-2010» в Києві.
Доля СЮТ, схоже, чекає і районний комітет профспілки, розміщений у приміщенні станції. Вісім разів ми переносили та перевозили профспілкове майно з місця на місце. Підприємець зрізав каштани, які були окрасою території, вирив котлован (вочевидь, під нове будівництво), який перетворився у центрі міста на сміттєзвалище... І все безкарно! Усе без відповідних дозволів і документації.
Михайло АНДРІЙЦЬО, голова РК профспілки працівників освіти.
Хуст Закарпатської області.