За більш як 40 років Тернопільський національний економічний університет (ТНЕУ) випустив у світ понад 200 тисяч фахівців, які сьогодні працюють не лише в Україні, а й за кордоном. Альма-матер дорогі всі її діти, однак найбільше пишається тими, хто досяг значних професійних висот, чимало зробив на відповідальних державних постах для розквіту науки, бізнесу, а також культури, спорту, адже в університеті готують не лише відмінних фахівців, а й усебічно розвинених особистостей. 
«100 найавторитетніших випускників Тернопільського національного економічного університету» — так називається книжка, презентація якої відбулася в залі засідань вченої ради вузу. З різних куточків України на неї з’їхалися її герої. Вітаючи їх, ректор університету, доктор економічних наук, професор Сергій Юрій, зокрема, зазначив, що нині в університеті діє десять факультетів, дев’ять філій у різних регіонах України, а також в Єревані (Вірменія), п’ять спеціалізованих рад із захисту кандидатських і докторських дисертацій. Він зачитав вітальну телеграму екс-президента України, випускника вузу 1975 року Віктора Ющенка, котрий висловив велику подяку не лише за міцні знання, які здобув в альма-матер, а й за унікальний патріотизм, дух свободи, відданість Україні, що взяв їх у своє життя.
За останні роки ТНЕУ здобув міжнародне визнання: діють спільні з іншими зарубіжними університетами і школами факультети, програми, видаються спільні дипломи, відбуваються обміни студентами, викладачами. Символічним є те, що чимало випускників, здобувши тут освіту, згодом скеровували сюди дітей, а тепер і онуків. Ще одна особливість економічного університету — нерозривний зв’язок з випускниками. Їх завжди раді бачити не лише на річницях з нагоди закінчення вузу, які тут відбуваються по-родинному тепло. Випускники, котрі вже чимало досягли в житті, беруть активну участь у працевлаштуванні молодших колег, допомагають у налагодженні зв’язків. Свіжий факт, про який розповів мені під час зустрічі директор Інституту відкритої політики, доктор економічних наук Михайло Довбенко. Він побував на конференції у Караганді (Казахстан). Тамтешні вчені з Карагандинського технічного університету, де діє непогана економічна школа, попросили його допомогти налагодити співпрацю з українськими науковцями-економістами. Михайло Володимирович, звісно, порекомендував ТНЕУ. Вчені з Казахстану вже побували в Тернополі. Зв’язки розширюються на лише в західному, а й у східному напрямку.
100 найавторитетніших випускників ТНЕУ, сто успішних доль... Свій старт вони розпочали у стінах вузу, де отримали міцні знання. Здебільшого вихідці із сіл, невеликих містечок, вони зробили вдалу кар’єру, довівши, що ті, хто добре вчиться, можуть багато чого досягнути в житті. Чим не приклад для нинішніх студентів?
 
Тернопільська область.
На знімку: Сергій Юрій вручає книжку Михайлові Довбенку.
Фото автора.