Українська бібліотечна асоціація (УБА) надіслала листа Прем’єр-міністру України М. Азарову. Йдеться про включення до держбюджету на 2010 рік захищеної статті фінансування на придбання книг, передплату періодичних видань, підключення бібліотек до світових інформаційних ресурсів через мережу Інтернет.
Мотивуючи своє звернення, УБА наголошує, що серед пріоритетів бібліотечної політики держави в останні роки є інформатизація. Саме бібліотеки, маючи великі інформаційні ресурси, сприяють інформатизації суспільства. В умовах обмежених можливостей придбання книг та документів на інших носіях інформації книгозбірні стають єдиним джерелом задоволення наукових та освітніх інтересів, професійного вдосконалення, цивілізованого дозвілля для малозабезпечених категорій громадян.
Завдання бібліотек нині потребують значних капіталовкладень та величезних інтелектуальних зусиль — і з боку суспільства, й з боку самих бібліотек, які мають подолати стереотипи укоріненої у нас практики. Для виконання функцій бібліотек як інформаційних центрів своїх регіонів потрібні добре укомплектовані фонди інформаційних ресурсів, нові технології і високопрофесійні спеціалісти.
Постановою Кабінету Міністрів від 1 липня 2002 року №900 «Про затвердження Програми поповнення бібліотечних фондів на період до 2005 року» було затверджено мінімальні нормативи фінансування різних видів бібліотек на придбання книг та передплату періодичних видань, які частково виконувалися, доки діяла постанова. Та в останні два роки кошти на поповнення бібліотечних фондів із держбюджету не виділялися. Через те навіть періодику більшість бібліотек передплатити не могли.
Нині лише близько трьох відсотків бібліотек України підключено до мережі Інтернет. І це, в основному, за рахунок грантів, отриманих бібліотеками від міжнародних благодійних фондів. Отже, велика аудиторія читачів бібліотек позбавлена доступу до вітчизняних та світових інформаційних ресурсів.
Зважаючи на вищевикладене, Українська бібліотечна асоціація наголошує на необхідності державної підтримки бібліотечної справи.
Ірина ШЕВЧЕНКО, президент УБА;
Людмила КОВАЛЬЧУК, віце-президент УБА.
ДО РЕЧІ
 
 Про недостатнє фінансування наших бібліотек свідчать матеріали дослідження УБА «Публічні бібліотеки України як місце доступу громадян до інформаційних технологій та Інтернету», проведеного у 2008 році.
Було отримано дані від 17,8 тисячі публічних бібліотек країни. Переважна більшість книгозбірень розташована в пристосованих приміщеннях та на перших поверхах житлових будинків. Майже 70% потребують капітального або косметичного ремонту, 60% — модернізації мережі електропостачання. Лише 50% публічних бібліотек опалюються. Середня кількість комп’ютерів на 10 бібліотек — 3 одиниці. Лише 3% (567) бібліотек підключені до мережі Інтернет.