«Ренесанс милосердя» — перша в регіоні стипендіальна програма для підтримки талановитої молоді, що здійснюється за рахунок внесків мешканців Чернігова та коштів від благодійних акцій. Куратори програми мають на меті збудувати «місток можливості» між обдарованою молоддю та тими, хто хоче й може підтримати розвиток талантів.
Акція триває з 2005 року. Тоді з ініціативи громадської організації «Центр гуманістичних технологій АХАЛАР» в нашому місті відбувся перший благодійний бал та аукціон дитячих малюнків. Зібрані кошти започаткували стипендіальний фонд «Чернігівський ренесанс милосердя». Торік та позаторік суми фінансової підтримки становили близько 20 тисяч гривень, одноразові стипендії та грошові заохочення отримували понад 20 дітей і молодих людей віком від 6 до 21 року. За цей час «Ренесанс...» взяв під опіку понад 100 талановитих юних чернігівців з малозабезпечених і багатодітних родин.
Цього року на отримання стипендій надійшло трохи більше 30 заявок. Претенденти мали продемонструвати свої таланти та здобутки у вокалі, живописі, грі на музичних інструментах. Обрано 10 стипендіатів та призначено 7 заохочень. 
Урочисте вручення стипендій відбулося в Чернігівському художньому музеї. Юні таланти й навіть члени комісії виступали в концерті! Звучали рояль, гітара, бандура, ударні інструменти, кларнети та чудові голоси вокалістів. Усі талановиті діти отримали цукерки та букети з повітряних кульок. Цього року програма «Чернігівський ренесанс милосердя» підтримала юних художників Марію Довгу та Феодосія Бойко, вокалістів Ганну та Єлизавету Соболєвих, Ганну Даніч, музикантів Іллю Пашнюка, Олексія Власенка, Антона Чередниченка, Ярослава Немеша та Тетяну Демичеву. Розмір одноразових стипендій — від 700 до 1000 гривень. Грошові заохочення (300 гривень) отримали Марина Левченко, Дарина Лазаренко, Ганна Шкандюк, Тимофій Шкандюк, Кирило Арсірій, Варвара Ярошевич, Нікіта Дрозд. За традицією, декілька чернігівських фірм призначили свої власні іменні стипендії — їх вручено музикантам Поліні Латун (на знімку), Ярославу Биху та Іллі Довгополу.
Фото автора.