Донецький апеляційний адміністративний суд розглянув скаргу мешканця обласного центру Анатолія Соловйова, який домагався визнати незаконним указ Президента України Віктора Ющенка про присвоєння звання «Герой України» головнокомандувачеві УПА Роману Шухевичу. Позивач заявляв, що Шухевич не був громадянином України, а отже, не має права на найвищу державну відзнаку. Торік окружний адміністративний суд залишив позов без задоволення, вважаючи, що указ Президента жодним чином не утискає прав громадянина.
Із цим рішенням Анатолій Соловйов не погодився, подавши скаргу до апеляційного адміністративного суду. Під час засідання позивач, який є співробітником Донецького національного медичного університету, заявив, що обурений фактом нагородження «негромадянина» України званням «Герой України». Адвокат Володимир Оленцевич, який представляв інтереси позивача, пояснив, що права заявника порушено незаконним указом, і просив суд підтвердити цю незаконність. Представники відповідача на засідання не з’явилися, тому справу розглядали без присутності протилежної сторони. Після чого колегія суддів оголосила рішення: задовольнити скаргу А. Соловйова на рішення Донецького окружного адміністративного суду. Указ про присвоєння Роману Шухевичу звання «Герой України» визнано незаконним і таким, що підлягає скасуванню.
На початку квітня Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним аналогічний указ стосовно Степана Бандери. Позивачем виступав юрист Володимир Оленцевич. Раніше він уже пробував оскаржити через суд присвоєння звання «Герой України» Роману Шухевичу, але тоді і окружний, і апеляційний адміністративний суд не задовольнили позовні вимоги. Тепер цей само суд виніс протилежне рішення за схожим позовом.
Щодо «справи Бандери», то до апеляційного суду вже надійшло близько трьох десятків скарг від політиків та звичайних громадян України, які незгодні з рішенням суду першої інстанції і вважають указ про присвоєння Степану Бандері звання «Герой України» законним. Очікується, що таку скаргу найближчим часом подасть онук лідера ОУН Степан Бандера-молодший, який постійно мешкає в Канаді.
З другого боку, окружний адміністративний суд зараз завалений скаргами прихильників лівих сил, які вимагають позбавити Шухевича та Бандеру звання «Герой України». Місцеві осередки Комуністичної партії України надають бланк позову, куди заявник може вписати свої дані. Таких позовів до суду вже подано близько 300.