Учора Президент України Віктор Янукович дав прес-конференцію представникам регіональних та центральних ЗМІ. Про це повідомила прес-служба глави держави. Віктор Янукович, зокрема, зазначив, що доповнення до газових угод, підписані 21 квітня між Україною та Росією, дозволять нам не підвищувати ціни на газ для населення та стимулюватимуть розвиток економіки. «Сьогодні, коли економіка України знаходиться в такому важкому стані, це рішення дасть нам можливість дуже суттєво допомогти нашій економіці. І це дасть нам можливість не піднімати цього року і тарифи на газ, і тарифи на житлово-комунальні послуги», — підкреслив Президент.
За його словами, йдеться також про можливість для України значною мірою стабілізувати більшість цін на товари народного споживання.
Глава держави окремо наголосив на тому, що останні газові домовленості дають реальну можливість «забезпечити зростання економіки і конкурентоспроможності тих її галузей, у яких є особливо велика складова енергоресурсів».
Водночас В. Янукович зазначив, що чинна влада за жодних обставин не могла піти на те, щоб віддавати газотранспортну систему України в обмін на умови тих чи інших контрактів.
«Ми на це не йшли. Ми й не збиралися цього робити, і ніколи не пішли б», — підкреслив він. Одначе керманич наголосив на необхідності модернізації української ГТС для того, щоб збільшити обсяги прокачування газу через територію України. За його словами, цей проект має три етапи. Перший — це будівництво газопроводу Богородчани—Ужгород, який дозволить збільшити газообіг на 10 мільярдів кубічних метрів. Другий — модернізація існуючої газотранспортної системи, яка включає в себе заміну обладнання на нове, більш економічне, яке дасть можливість значно збільшити швидкість прокачування газу та його об’єми ще на 20—25 мільярдів кубів. І нарешті — будівництво нової труби поряд з існуючою. Це також, за словами В. Януковича, збільшить об’єми прокачування.
«Ми це пропонуємо як альтернативу будівництву Південного потоку, бо будівництво Північного потоку вже не зупинити. Тож нині ми шукаємо можливість домовитися таким чином, щоб Україна як мінімум залишила ті обсяги, які можна транспортувати існуючою ГТС», — резюмував Президент.
Торкнувся глава держави й ситуації щодо НАК «Нафтогаз України». Він критично оцінив дії попередньої влади. «Нафтогаз України», який за своєю природою не може бути збитковим, зробили таким», — сказав Президент.
Якби ціна газу для України залишилася на попередньому рівні, зазначив Віктор Янукович, дефіцит бюджету НАКу становив би близько 40 млрд. грн., а отже, не могло б ітися про жодні серйозні міжнародні газові домовленості чи захист національних інтересів. «Нафтогаз України» треба рятувати, наголосив він. «Це наш національний здобуток, і якщо ми його втратимо, то багато чого втратимо. Але ми цього не допустимо. Ми врятуємо «Нафтогаз України», і до кінця цього року він буде збалансований на 100 відсотків», — сказав глава держави.
Гарант Конституції запевнив також, що країна неодмінно рухатиметься до підвищення заробітних плат та пенсій громадянам. «Безперечно, ми будемо йти шляхом підвищення зарплат і пенсій, як це передбачено законом, прийнятим нами наприкінці минулого року. Ми його виконуватимемо», — підкреслив він.
Керманич відзначив позитивні зрушення, що почали спостерігатися в національній економіці у контексті подолання негативних наслідків глобальної кризи. «Ми значно додали впевненості в майбутньому для нашої країни, і в економіці ми, безумовно, заклали надійне підґрунтя для виходу з кризи і початку сталого зростання», — сказав В. Янукович.
Президент нагадав, що за його дорученням Мінфін організовує міжнародний аудит за деякими напрямами. Йдеться, зокрема, про порушення під час видачі кредитів під державні гарантії та у сфері державних закупівель, неефективне витрачання коштів на боротьбу з грипом та закупівлю медичного обладнання, зловживання у сфері відшкодування ПДВ тощо.