Що отримує і що втрачає Україна після підписання нових угод з газового постачання і продовження терміну перебування Чорноморського флоту на території України?
Україно-російська зустріч, яка відбулася напередодні в Харкові, уже спричинила широкий резонанс і в українському, і у світовому політикумі. Схоже, до теми нових економічних і політичних взаємин між двома країнами ще не раз повертатимуться журналісти, політичні й ділові кола. Але що очевидно вже тепер, так це те, що Україна стає на прагматичний шлях розвитку.
У своїй заяві після підписання нових угод зі зниження ціни на газ і термінів перебування Чорноморського флоту на території України, Президент Віктор Янукович визнав, що ми відкриваємо нову сторінку у відносинах наших країн, підписуючи документи, досить важливі не лише для економік, а передусім і для пересічних громадян.
«Ухвалені рішення вже давно вистраждані народами обох країн, — підкреслив у своєму виступі глава держави. — Вони мали особливий характер через найскладнішу економічну ситуацію в Україні. І я щиро вдячний Президентові Російської Федерації Дмитру Медведєву за те, що він прийняв мою пропозицію розглянути ці питання в рекордно короткий термін і знайти безпрецедентні рішення. Україна протягом найближчого десятиліття одержуватиме реальний інвестиційний ресурс, який уже сьогодні обчислюється сумою не менш як 40 мільярдів доларів».
У свою чергу Дмитро Медведєв, звертаючись до учасників зустрічі, підкреслив, що настав час діяти швидко. «Ми реалізували один з найважливіших проектів на шляху відновлення добрих політичних, соціально-економічних і гуманітарних відносин між нашими дуже близькими країнами, — сказав він. — Важливим приводом для того, щоб зібратися швидко й продемонструвати результат, було підписання міждержавної угоди, спрямованої на вирішення двох завдань. Ми розуміли, що Україну серйозно зечепила економічна криза, і ціна на газ для економіки країни є ключовою. З другого боку, Росії теж потрібна була визначеність з питань перебування її військово-морської бази на території України. І такої визначеності досягнуто».
Як уже повідомлялося, в угоді йдеться про можливість продовження базування Чорноморського флоту в Криму після 2017 року на 25 років з правом подальшої пролонгації ще на 5 років. Що стосується ціни на газ, то вже цього року, починаючи з квітня, Україна одержить знижку на газ, який постачає Росія, в 100 доларів за ціни в 330 доларів за тисячу кубометрів і 30 відсотків — у разі іншої ціни.
Утім, газ і флот були не єдиними темами для переговорів — Україна виступила і з низкою ініціатив з кооперації в інших галузях економіки. Віце-прем’єр російського уряду Ігор Сєчин раніше уточнив, що Москві запропоновано участь в українських енергетичних проектах. Наприклад, в атомній енергетиці, де можливий контракт на закупівлю палива для АЕС винятково в Росії, а також участь російських компаній у будівництві нових атомних потужностей. Є перспективи і у спільному розвитку цивільного авіабудування.
До речі. Росія та Україна вже 27 квітня можуть провести синхронну ратифікацію угоди по Чорноморському флоту. Про це заявив спікер Держдуми Борис Гризлов. Він нібито вже домовився з українським колегою Володимиром Литвином, що Росія та Україна намагатимуться провести синхронну ратифікацію угоди по Чорноморському флоту.
 
Харків.